Skip to main content
Μάξιμος Χαρακόπουλος στο Κουτσόχερο

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα με την δέουσα υπευθυνότητα, που προϋποθέτει τόσο την τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας και τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο όμως και την προστασία των συνόρων. Η Ελλάδα, έχει καταδείξει, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι δεν είναι ‘‘ξέφραγο αμπέλι’’, ούτε στον Έβρο, όπου επεκτείνεται ο φράχτης, ούτε, βεβαίως, στο Αιγαίο, που έχει σύνορα. Κι αυτό αφορά πρωτίστως την Τουρκία, η οποία απροκάλυπτα πλέον, από το 2020, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, ωθώντας εσκεμμένα δεκάδες χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους προς τα ελληνικά σύνορα. Αφορά, όμως, και όσες πολιτικές δυνάμεις, εντός της χώρας, θα επιθυμούσαν ‘‘ανοιχτά σύνορα’’, και που, ελαφρά τη καρδία, υιοθετούν ανυπόστατες καταγγελίες κατά των ελληνικών αρχών». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, συνόδευσε τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη στη Δομή Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία «Κουτσόχερου» Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά την ενημέρωση από τον Διοικητή της Δομής κ. Απόστολο Παπαπαρίση και αφού περιδιάβηκε με τον υπουργό στους χώρους της Δομής, συνεχάρη τόσο τον Διοικητή όσο και τους εργαζόμενους για την υποδειγματική οργάνωση του χώρου φιλοξενίας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του επισήμανε ότι «το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα είναι ένα από τα κορυφαία που απασχολούν σήμερα την παγκόσμια κοινότητα. Η επίλυσή του είναι ευθύνη ευρύτερων αποφάσεων και επιλογών. Ιδιαίτερα, στο πλαίσιο της Ε.Ε. πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μια δίκαιη και ισομερή κατανομή των προσφύγων, την οποία αρνούνται αρκετά κράτη-μέλη, υπονομεύοντας έτσι την ευρωπαϊκή ενότητα. Ούτε, επίσης να αφήνονται οι χώρες των ευρωπαϊκών συνόρων χωρίς την απαραίτητη στήριξη να διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Πολλώ δε μάλλον, που στην περίπτωση της Ελλάδος, υπάρχει οργανωμένη από την Άγκυρα πίεση, για αλλότριους σκοπούς.

Παράλληλα, είναι φανερό ότι οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ομαλή ένταξη όσων προσφύγων και νομίμων μεταναστών παραμείνουν στην χώρα. Όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία, για να γίνει αυτό χρειάζεται πρώτον, η γνώση της ελληνικής γλώσσας, που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη επικοινωνία και την κατανόηση της ελληνικής κουλτούρας. Και το δεύτερο, η εργασία, που προσφέρει ανεξαρτησία και δυνατότητες ατομικής προόδου. Σε διαφορετική περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι η διαμόρφωση γκετοποιημένων καταστάσεων, που δεν είναι προς όφελος ούτε της κοινωνίας, ούτε των ιδίων των προσφύγων και μεταναστών.

Η αποσυμφόρηση της Δομής του Κουτσόχερου και οι ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, που ιδίοις όμμασι διαπιστώσαμε με τον φίλο υπουργό, είναι έμπρακτη απόδειξη των αποτελεσμάτων της υπεύθυνης πολιτικής που ασκεί και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση».




Πρόσφατα Άρθρα


Larissa News - Τελευταίες Ειδήσεις

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...