Skip to main content
ενίσχυση για αγορά λιπασμάτων

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται ο σχεδιασµός µιας ειδικής ενίσχυσης για την αγορά λιπασµάτων, που θα κυµαίνεται ανάµεσα στα 150 µε 200 ευρώ ο τόνος και πλαφόν ενίσχυσης ανά εκµετάλλευση που µένει να οριστικοποιηθεί.

Για το ζήτηµα ενηµερώνει την Agrenda ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος αναµένοντας την επίσηµη δηµοσίευση της εργαλειοθήκης από την Κοµισιόν, παρουσίασε το πνεύµα των παρεµβάσεων που δροµολογεί το

Η εργαλειοθήκη παρουσιάστηκε το µεσηµέρι της Τετάρτης 23 Μαρτίου, µε την Κοµισιόν να αφήνει το ελεύθερο στα κράτη µέλη ώστε να προχωρήσουν µεταξύ άλλων σε έκτακτες κρατικές ενισχύσεις αλλά και ειδική επιδότηση στο πεδίο των αγροτικών εφοδίων µέσω του Αποθεµατικού Κρίσης συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για όλο το µπλοκ. Από τα χρήµατα αυτά, στην Ελλάδα αναλογούν 26,2 εκατ. ευρώ, τα οποία η χώρα µπορεί να αυξήσει κατά 200% µε εθνικούς πόρους, ήτοι 78 εκατ. ευρώ σύνολο.

Στις κατευθύνσεις της Κοµισιόν, επισηµαίνεται ότι τα χρήµατα από το αποθεµατικό κρίσης αφορούν την επιδότηση του αυξηµένου κόστους των εισροών στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις, µε τις Βρυξέλλες να εισάγουν ορισµένα φίλτρα ως προς τη διαµόρφωση των δικαιούχων της ενίσχυσης. Σύµφωνα µε αυτήν, τα κράτη µέλη θα χρειαστεί να κρίνουν από µόνα τους τους κλάδους της αγροτικής παραγωγής που χρήζουν άµεσης και µεγαλύτερης ενίσχυσης.

Αυτό το νέο ταµείο των 78 εκατ. που διαµορφώνουν οι πόροι από το αποθεµατικό κρίσης θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση στα λιπάσµατα και στους κτηνοτρόφους, σύµφωνα µε τον κ. Γεωργαντά. Όπως εξηγεί, το υπουργείο θα προχωρήσει στην εισαγωγή φίλτρων για τα λιπάσµατα, βάσει και των κοινοτικών οδηγιών, ώστε η ενίσχυση να δοθεί στους παραγωγούς βάσει της καλλιέργειας και της κατανάλωσης που έχει σε προϊόντα θρέψης, δηλαδή των τιµολογίων που προσκοµίζει.

Σηµειώνεται ότι η ενίσχυση θα περιλαµβάνει και ένα πλαφόν, κάτι πολύ κοντά δηλαδή «στο 2χίλιαρο για τα λιπάσµατα» για το οποίο έγραφε νωρίτερα αυτόν το µήνα η Agrenda. Σύµφωνα µε τότε ρεπορτάζ, για ένα τέτοιο µέτρο θα χρειαστούν περίπου τόσοι πόροι όσους εξασφαλίζει το ξεκλείδωµα του αποθεµατικού κρίσης από την Κοµισιόν. Σηµειώνεται ότι ο υπουργός δεν αποκλείει και το σενάριο να κατευθυνθούν πόροι ενίσχυσης και στη βιοµηχανία.

Πιθανή ενεργοποίηση του µέτρου 21

Στον βασικό σχεδιασµό του υπουργείου περιλαµβάνεται και µια νέα πρόσθετη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, πέρα από την επιστροφή 4% επί του τζίρου β’ εξαµήνου 2021. Το πλάνο προϋποθέτει την εξασφάλιση κάποιου ποσού από τα 78 εκατ. του αποθεµατικού κρίσης, ωστόσο ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, δεν αποκλείει το ενδεχόµενο η Ευρώπη σε δεύτερο χρόνο θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του µέτρου 21, το επταχίλιαρο, κάτι το οποίο κατέθεσε και ως αίτηµα στο πλαίσιο του Συµβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ πριν από µερικές ηµέρες. Σε µια τέτοια περίπτωση, εξασφαλίζονται επιπλέον πόροι, οι οποίοι κατά προτεραιότητα αν όχι αποκλειστικότητα θα κατευθυνθούν προς τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Αποκλείει ο Βοϊτσεχόφσκι µείωση στο 17% των εκτάσεων µε βιολογικές µεθόδους

Στον απόηχο πάντως των παρεµβάσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει µεγάλος προβληµατισµός και κόντρα για την πράσινη συµφωνία, αφού απ’ ό,τι φαίνεται έχει βρεθεί η αφορµή που ανοίγει την κερκόπορτα αν όχι για έναν συνολικό µετριασµό της φιλοδοξίας του εγχειρήµατος, τουλάχιστον για το φρενάρισµά της ενεργοποίησης.

Ενδεικτικό είναι ότι απαντώντας σε ερωτήσεις δηµοσιογράφων το βράδυ της ∆ευτέρας 21 Μαρτίου, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, δεν απέκλεισε το ενδεχόµενο να περιοριστεί στο 17% ο στόχος αύξησης των εκτάσεων που καλλιεργούνται µε βιολογικές µεθόδους, από 25% που προβλέπει ο υφιστάµενος σχεδιασµός.

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...