Skip to main content
ελληνικό σιτάρι

Μια πρόβλεψη για το ενδεχόμενο βροχοπτώσεων από σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου στη Θεσσαλία, έκανε πολλούς παραγωγούς να επισπεύδουν τη συγκομιδή, εφ’ όσον αυτό είναι εφικτό, η μεγάλη εικόνα ωστόσο λέει ότι φέτος οι καλλιέργειες είναι 4-5 μέρες πιο όψιμες γι’ αυτό και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη. Την επιδίωξη της καλύτερης στιγμής για τη συγκομιδή, υπαγορεύει φέτος και η βούληση πολλών παραγωγών να επιλέξουν και την αποθήκευση ενός μέρους της παραγωγής, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες της ζήτησης, ειδικά στο σκληρό σιτάρι, ευνοούν μια τμηματική πώληση χωρίς πιέσεις για φιξάρισμα, εκεί όπου αυτό είναι δυνατό.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στις τιμές, αυτή τη στιγμή, στο κριθάρι η εικόνα δείχνει μια σπουδή των κτηνοτρόφων να κλείσουν απ’ ευθείας ποσότητες με τους παραγωγούς, έτσι ώστε να αποφύγουν επί πλέον κόστη, παιχνίδια του εμπορίου και αγωνίες ως προς την προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει κεφάλαια, καθώς, κανένας καλλιεργητής δεν δείχνει διατεθειμένος να διαθέσει αυτό τον καιρό την παραγωγή του χωρίς χειροπιαστές εξασφαλίσεις. Πολλές κτηνοτροφικές μονάδες λοιπόν δείχνουν διάθεση να πληρώσουν μέχρι 35 λεπτά το κιλό για το κριθάρι νέας εσοδείας, εφ’ όσον βέβαια διαθέτει και τις κατάλληλες ποιοτικές προδιαγραφές.

Στις μονάδες παραγωγής ζωοτροφών, η τιμή που ακούγεται αυτές τις μέρες ξεκινάει από τα 32 και φθάνει μέχρι και τα 34 λεπτά το κιλό. Την ίδια περίπου τακτική φαίνεται να ακολουθεί και το ιδιωτικό εμπόριο, με ευδιάκριτη ωστόσο την αγωνία μιας ροής ποσοτήτων από την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, κάτι που θα άλλαζε σε κάποιο βαθμό τις σημερινές ισορροπίες στην αγορά των ζωοτροφών.

Στο σιτάρι, τα 46 λεπτά αποτελούν πλέον ελάχιστη τιμή για το φιξάρισμα παραδόσεων από προϊόν που θα συγκομισθεί τα επόμενα 24ωρα, με τους μεγάλους οίκους των ζυμαρικών να προσθέτουν σ’ αυτό μέχρι και 3 λεπτά (δηλαδή σύνολο 49) για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (πρωτεϊνη, υαλώδη, χρώμα κα).  Με δεδομένο ότι στο σκληρό δεν υπάρχει αυτό το διάστημα κίνδυνος εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντος από τρίτες χώρες, οι τιμές παραγωγού σ’ αυτή τη φάση δύσκολα θα χάσουν την επαφή τους με τα 50 λεπτά το κιλό, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν μέσα στον Αύγουστο από την εικόνα που θα μεταδώσει η παραγωγή στον Καναδά.

Άλλωστε, το γεγονός ότι οι τιμές του σκληρού στην αγορά της Φότζια (Ιταλία) σημείωσαν νέο ρεκόρ, φθάνοντας στα 570 ευρώ ο τόνος, σηματοδοτεί το αρνητικό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης που υπάρχει μέχρι τώρα στην Ευρώπη, αν ληφθεί υπόψη το κύμα ξηρασίας που προηγήθηκε τον περασμένο μήνα σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Σημειωτέον ότι έλλειμμα βροχοπτώσεων υπήρξε το προηγούμενο διάστημα και στην Ελλάδα, κάτι που έχει επηρεάσει κυρίως την εξέλιξη των καλλιεργειών στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Νέα κορυφή στα 570 ευρώ η Φότζια που δίνει 47+3 στο ελληνικό σκληρό

Στην αγορά µας βρισκόµαστε µια ανάσα από τον αλωνισµό σκληρού σίτου και οι τιµές βρίσκονται σε εξαιρετικά επίπεδα. Η εξαγωγή είναι στα 525 ευρώ ο τόνος FOB και φαίνεται µια ανησυχία στους Ιταλούς αγοραστές, που έχουµε δει αρκετές φορές
τα τελευταία χρόνια αυτή την εποχή. Στα σκληρά σιτάρια, οι τιµές της Φότζια αγνόησαν την πτώση στα µαλακά και ενισχύθηκαν κατά 10 ευρώ ανά ποιότητα. Για τα ποιοτικά σιτάρια µε υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου είναι στα 565-570 ευρώ ο τόνος και για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα
555-560 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία οι τιµές για τη νέα σοδειά παρέµειναν στα ίδια επίπεδα των 510 ευρώ ο τόνος, όπως επίσης στον Καναδά.

Πρωτοφανής είναι η κινητικότητα στην πραγµατική αγορά σιτηρών πριν καλά – καλά µπουν στα χωράφια οι θεριζοαλωνιστικές µηχανές. Νέο ρεκόρ στα 570 ευρώ ο τόνος έγραψε η Φότζια στην Ιταλία, µέχρι 49 λεπτά το κιλό πληρώνουν τα πρωτεϊνούχα σκληρά οι εταιρείες ζυµαρικών στην Ελλάδα. Τον τόνο έδωσε στη Θεσσαλία ο Μάρκου, προσφέροντας 46 και 32 λεπτά το κιλό αντίστοιχα για σκληρό σιτάρι και κριθάρι, τιµές τις οποίες οι παραγωγοί δύνανται να φιξάρουν για ποσότητες νέας σοδειάς που θα παραδώσουν τις επόµενες µέρες. Τιµή 32 λεπτά κλειστά ανακοίνωσε και ο Συνεταιρισµός ΘΕΣγη, ο οποίος δίνει και τη δυνατότητα στους παραγωγούς να παραδώσουν µε ανοιχτή τιµή και να φιξάρουν µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου.
Πηγή

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...