Skip to main content
Μοβ μέδουσα πρώτες βοήθειες εάν μας τσιμπήσει

Η μοβ μέδουσα, ή Pelagia noctiluca όπως είναι το επίσημο όνομά της, έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας ως ένας ακόμη κίνδυνος για την υγεία μας. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν φαίνεται να είναι χωρίς λόγο, αφού το τσίμπημά της μπορεί να παρέχει ισχυρή δόση τοξίνης στον οργανισμό μας. 

Η μοβ μέδουσα στο... μικροσκόπιο 

Όπως μας πληροφορεί το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος", η μέδουσα Pelagia noctiluca έχει διάμετρο 6-10cm και σχήμα "καμπάνας" με κυματοειδείς άκρες. Το χρώμα της είναι ροζ με μωβ χρώμα, με κάθετες ρίγες. Έχει οκτώ απλά πλοκάμια και τέσσερα παχύτερα γύρω από τη στοματική κοιλότητα. Έχει διακριτούς ιστούς, αλλά όχι όργανα και μόνο ένα άνοιγμα του σώματος.

Η P. noctiluca είναι ικανή να παρέχει μια ισχυρή δόση τοξίνης σε κάθε οργανισμό με τον οποίο θα έρθει σε επαφή. Η επαφή με την τοξίνη της μέδουσας μπορεί να είναι επώδυνη αλλά όχι επικίνδυνη. Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής της είναι 2-6 μήνες. Η μοβ μέδουσα ζει στα παράκτια, ζεστά και εύκρατα νερά. Η μεγαλύτερη αφθονία του πληθυσμού της παρατηρείται συχνά μεταξύ 12 - 30 μέτρα βάθος.

Πρώτες βοήθειες στο τσίμπημα της μοβ μέδουσας

Ο Μάριος Ανδρέου, παιδίατρος, μας δίνει μέσα από ανάρτησή του στο Facebook τις βασικές οδηγίες. Για το τσίμπημα της συγκεκριμένης μέδουσας δεν χρησιμοποιούμε αμμωνία, ξύδι, γλυκό νερό ή κάτι άλλο καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Αντίθετα, πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, όχι γλυκό, την περιοχή χωρίς να τρίβουμε το δέρμα. 

Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά. Αυτό θα σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από τα κύτταρα των κεντριών που έχουν μείνει στο δέρμα.

Χρησιμοποιούμε ένα πλακέ βότσαλο ή μια πλαστική πιστωτική κάρτα για να αφαιρέσουμε οποιαδήποτε πλοκάμια έχουν τυχόν μείνει στο δέρμα και το μείγμα της μαγειρικής σόδας (δεν χρησιμοποιούμε τα χέρια μας γιατί θα τσιμπηθούμε και θα μεταφέρουμε τα τοξικά κεντριά και σε άλλα σημεία).

Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Μπορεί να είναι μία σακούλα με πάγο τυλιγμένη σε μια πετσέτα ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό. Εάν ο πόνος δεν υποχωρήσει, αφήνουμε λίγο ακόμη τον πάγο. 

Εάν ο πόνος και το κάψιμο επιμένουν μπορούμε να βάλουμε τοπικά μία αλοιφή με κορτιζόνη. 
Πηγή

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...