Skip to main content
ΘΕΣγάλα συμμετοχή επενδυτή

Το 2011 μία ομάδα παραγωγών με έδρα την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας δημιουργούσε τον συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων της περιοχής. Ως γεγονός αυτό δεν θα μπορούσε από μόνο του να σηματοδοτεί τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο πέρα από την ίδρυση ενός καινούργιου συνεταιριστικού φορέα, με αναφορά στον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, λίγο αργότερα το εγχείρημα άρχισε να παρουσιάζει κάτι πρωτοποριακό για την ελληνική αγορά. Σταδιακά σε διάφορα σημεία πόλεων της Ελλάδας ο Συνεταιρισμός άρχισε να εγκαθιστά αυτόματους πωλητές γάλακτος, οι οποίοι επανατροφοδοτούνταν στη διάρκεια της ημέρας. Από εκεί μπορούσε ο εκάστοτε καταναλωτής να αγοράζει το γάλα του σε συσκευασία του λίτρου που προμηθευόταν από τον αυτόματο πωλητή. Το εγχείρημα έτυχε ευρείας αναγνώρισης, δεδομένου ότι ο καθένας από εμάς ένοιωθε ότι μπορούσε να αγοράζει φρέσκο γάλα και να το βάζει το ψυγείο του, λίγη ώρα μετά το άρμεγμα.

Η προβολή μάλιστα που έτυχε η συγκεκριμένη προσπάθεια από τα μέσα ενημέρωσης ήταν τέτοια που συνέβαλε στην ταχεία αναγνωρισιμότητα του εμπορικού σήματος ΘΕΣγάλα πανελλαδικά, αλλά και στην αύξηση της κινητικότητας στα σημεία αυτόματης πώλησης. Ακολούθησαν στη συνέχεια και καταστήματα γειτονιάς, τα οποία ήρθαν να πλαισιώσουν την πώληση του γάλακτος με επιπλέον γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί, κρέμα, γιαούρτι αλλά και παραδοσιακές πίτες, μαρμελάδες, αλλαντικά, ζυμαρικά και άλλα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών.

Λανθασμένοι χειρισμοί και υψηλό κόστος λειτουργίας

Χειρισμοί που έγιναν αλλά και η ταχεία εξάπλωση του εγχειρήματος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κόστος επένδυσης για τους πωλητές και τον ευρύτερο εξοπλισμό ήταν ιδιαίτερα υψηλό σε συνδυασμό με το κόστος λειτουργίας, είχαν ως αποτέλεσμα του άνοιγμα του συνεταιρισμού σε τραπεζικό δανεισμό και υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να κάνει μία πρώτη προσπάθεια κατάθεσης σχεδίου εξυγίανσης, το οποίο εγκρίθηκε το 2020 με την απόφαση 5/2020 από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Λάρισας.

Το συνολικό ύψος οφειλών του συνεταιρισμού ήταν της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά με υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους παραγωγούς, με το σχέδιο να προβλέπει την διεύρυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και ταυτόχρονα κούρεμα περί του 20% εκ των συνολικών υποχρεώσεων σε λοιπούς προμηθευτές και παραγωγούς γάλακτος που προμήθευαν τον συνεταιρισμό. Από τις συνολικές οφειλές τα 8 εκατ. ευρώ ήταν υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και 6 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς. Ταυτόχρονα ένα μέρος των υποχρεώσεων έχει αποπληρωθεί από τους συνεταιριστές. Πηγές με γνώση του θέματος ωστόσο αναφέρουν στο Capital ότι αφενός η έλευση της πανδημίας επηρέασε την κατανάλωση στα σημεία πώλησης του ΘΕΣγάλα, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και τις πιέσεις που ακολούθησαν σε ζωοτροφές και πρώτες ύλες, γεγονότα που δεν συνέβαλαν στην εκπλήρωση των όρων του αρχικά εγκεκριμένου από το δικαστήριο σχεδίου εξυγίανσης.

Στο πλάνο η είσοδος στρατηγικού επενδυτή

Αυτή τη στιγμή οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο σχέδιο εξυγίανσης, όπου στο business plan που έχει κατατεθεί προβλέπεται και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής στον Συνεταιρισμό ενώ ταυτόχρονα θα διατηρήσουν συμμετοχή και οι σημερινοί μέτοχοι. Να σημειωθεί ότι μετοχικά αυτή τη στιγμή στον συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα συμμετέχουν 30 κτηνοτροφικές μονάδες.

Πριν από λίγες ώρες έκλεισαν και τα τελευταία σημεία αυτόματης πώλησης γάλακτος, τα τρία εναπομείναντα στην περιοχή της Λάρισας, όπου εδρεύει ο συνεταιρισμός. Η συγκεκριμένη κίνηση αποσκοπεί στην κατάργηση της διαδικασίας διάθεσης του γάλακτος μέσω των αυτόματων πωλητών για λόγους εξοικονόμησης κόστους, ενώ είχε ήδη προηγηθεί η διακοπή λειτουργίας ακόμα 57 πωλητών σε πανελλαδική βάση.

Το αποτέλεσμα της νέας διαδικασίας εξυγίανσης και η απόφαση του δικαστηρίου σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή όπως προβλέπεται από το νέο επιχειρηματικό σχέδιο αναμένεται να προκύψουν εντός του 2022. Πηγές κοντά στον συνεταιρισμό πάντως υποστηρίζουν ότι για το εγχείρημα έχουν δεσμευτεί και προσωπικές περιουσίες των μελών του, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια που έγινε έως σήμερα και επομένως η έκβαση της διαδικασίας εξυγίανσης θα είναι καθοριστική για την επόμενη μέρα του ΘΕΣγάλα, δεδομένου ότι με την επίτευξη της εξυγίανσης θα διασφαλιστεί εκτός από την βιωσιμότητα των παραγωγών και η βιωσιμότητα του φορέα, ο οποίος βασίζεται παραγωγικά στα μέλη του.
Πηγή

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...