Skip to main content
τιμή βάμβακος

Αυτή η ισχυρή διόρθωση που είχε ως αποτέλεσµα η τιµή του βάµβακος να απωλέσει γύρω στα 15 σεντς µέσα σε τρία 24ωρα έχει ανατρέψει τις ισορροπίες στη φυσική αγορά, µε τις ανησυχίες για την πορεία της κατανάλωσης να γίνονται η κυρίαρχη τάση, αφού µονοπωλούν τις συζητήσεις ανάµεσα στους συντελεστές του κλάδου.Το αντίκτυπο στην ελληνική αγορά µεταφράζεται σε τιµή προπώλησης για το σύσπορο γύρω στα 81 µε 83 λεπτά το κιλό.

Μια πρόβλεψη της πορείας των τιµών σε ένα τόσο ευάλωτο κλίµα γίνεται πρακτικά αδύνατη για τους αναλυτές, ειδικά για όσο στα συµβόλαια ∆εκεµβρίου δίνεται µάχη ανάµεσα σε πωλητές και αγοραστές ώστε να κρατηθούν πάνω από τα 100 σεντς. Η τιµή έγραψε τα 103,75 σεντς η λίµπρα στο άνοιγµα της Πέµπτης 23 Ιουνίου, όταν η εβδοµάδα ξεκίνησε µε τα 117-118 σεντς η λίµπρα. Τα επίπεδα αυτά είχαν να διαµορφωθούν στο χρηµατιστήριο βάµβακος από τα µέσα Μαρτίου, όταν δηλαδή ξεκίνησε η φαινοµενικά ασυγκράτητη άνοδος που έστειλε τον «∆εκέµβριο» στα υψηλά των 134 σεντς περίπου στις 17 Μαΐου.

 Την ίδια στιγµή η παλιά σοδειά τα συµβόλαια της οποίας λήγουν τις επόµενες ηµέρες (Ιούλιος 2022) κρατήθηκε, παρά τις πιέσεις, πάνω από τα 140 σεντς, δείχνοντας πως σε µεγάλο βαθµό το πρωτόγνωρο ράλι της άνοιξης του 2022 στηρίχθηκε κυρίως πάνω σε τεχνικά δεδοµένα παρά σε θεµελιώδη, τα οποία σε αυτήν τη φάση αναδεικνύονται στα µοναδικά στηρίγµατα της αγοράς που θα µπορούσαν να ανακόψουν την καθοδική πορεία.

Μόνο στήριγμα παραγωγή και δολάριο, βραχνάς η κατανάλωση

Σύνθετη είναι η εικόνα και για τα θεµελιώδη, αφού αν και υπάρχουν ενδείξεις για µειωµένη παραγωγή, ειδικά στη ζώνη καλλιέργειας του Τέξας, φαίνεται πως οι προοπτικές της κατανάλωσης σε ένα υφεσιακό οικονοµικό περιβάλλον γίνονται βραχνάς. Από τη µια υπάρχει ο καταλύτης του Τέξας, όπου ήδη φαίνεται µια µείωση των αποδόσεων, λόγω της ξηρασίας.

Ωστόσο το βαµβάκι είναι µια ανθεκτική στις υψηλές θερµοκρασίες καλλιέργεια, οπότε δεν αποκλείεται η αγορά να έχει ήδη τιµολογήσει τις επιπτώσεις αυτές. Κρίσιµο θα είναι και το επίπεδο εγκατάληψης της καλλιέργειας στις ΗΠΑ, µε την αγορά να ποντάρει σε ένα ποσοστό 30% επί των εκτάσεων που δεν θα συγκοµιστούν το προσεχές φθινόπωρο και το USDA να δίνει ποσοστό 25%. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία των εξαγωγών και των πωλήσεων, µε το 2022 να κλείνει µε 3,7 εκατ. δέµατα για τις ΗΠΑ έναντι των 2,1 εκατ. που έκλεισε το 2021, ενώ ήδη η Κίνα έχει ρίξει παραγγελίες για τη νέα σοδειά 400.000 δέµατα. Προς το παρόν το ισχυρό δολάριο -αν και περιπλέκει τις αµερικανικές εξαγωγές- βελτιώνει τις τιµές για το ελληνικό βαµβάκι.

Σε ποσοστό 30% επί των εκτάσεων που δεν θα συγκοµιστούν το φθινόπωρο υπολογίζει η αγορά το επίπεδο εγκατάλειψης της καλλιέργειας στις ΗΠΑ και στο 25% το USDA

Τα υψηλά τα είδαμε λένε οι αναλυτές

Το επικρατέστερο αφήγηµα είναι ότι τα υψηλά τα είδαµε. Όπως σηµειώνουν αναλυτές στην Agrenda, θα χρειαστεί να σηµειωθούν σηµαντικές ανακατατάξεις στις σοδειές της Αµερικής και της Ασίας προκειµένου να πειστεί η αγορά για δοκιµή των προηγούµενων υψηλών. Αυτό από την άλλη δεν δικαιολογεί πωλήσεις πανικού για τους παραγωγούς σε αυτήν την πτωτική συγκυρία των τελευταίων ηµερών. Το λογικό σενάριο θέλει την αγορά να ισορροπεί στη ζώνη των 100 µε 105 σεντς, εκτός και αν υπάρξει νέο κύµα πωλήσεων στις διεθνείς αγορές µετοχών που στη συνέχεια θα µεταφραστεί σε καινούριες πιέσεις και για τα εµπορεύµατα. Φυσικά κάτι τέτοιο γίνεται αποδεκτό µε δυσκολία όταν πριν από ένα µήνα η ελληνική αγορά έγλειφε το 1 ευρώ (99,4 λεπτά υψηλότερο επίπεδο) για το σύσπορο βαµβάκι και πλέον βρίσκεται 15 µε 18 λεπτά κάτω από τα υψηλά αυτά. Οι περισσότεροι αναλυτές συντείνουν στο ότι η αγορά θα διατηρηθεί σε υψηλά για τους µέσους όρους πενταετίας επίπεδα, όχι όµως στα ιστορικά υψηλά που έγραψαν οι δείκτες το προηγούµενο δίµηνο.
Πηγή

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...