Skip to main content
Δημοτική Αρχή

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στις 29-6-22 η δημοτική αρχή Λάρισας συνέχισε το πογκρόμ αποχαρακτηρισμών Κ.Χ. στις συνοικίες της πόλης. Αυτή τη φορά ανέβηκε επίπεδο και με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης της Κας Καραλαριώτου, προχώρησε στην κατάργηση τμήματος της οδού Κουμουνδούρου (αφορά την διάνοιξη του δυτικού τμήματος της οδού Κουμουνδούρου, από Μεσολογγίου έως Αγνώστου Στρατιώτη στη συνοικία ¨Άγιος Αθανάσιος¨). Το συγκεκριμένο τμήμα είναι χαρακτηρισμένο με πράξη αναλογισμού (1781/1981) από το 1981 ως δρόμος και αργότερα, σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αρ. 65/2017 αναφέρετε συγκεκριμένα¨η πολεοδομική του αξία κρίνεται ως μεγάλη, γιατί αφορά διάνοιξη σημαντικού οδικού άξονα της πόλης¨Επιπρόσθετα, στη γωνία Κουμουνδούρου και Μεσολογγίου υπάρχει μεγάλο σχολικό συγκρότημα και η διάνοιξή του, θα βοηθούσε στην εκτόνωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων των γονέων, που σήμερα κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών δημιουργείται ¨κομφούζιο¨ με το λαβύρινθο που σχηματίζουν οι στενοί δρόμοι πέριξ του σχολικού συγκροτήματος. Η απαλλοτρίωση αφορά 5 ιδιοκτησίες και είναι συνολικού κόστους (κατ΄εκτίμηση της υπηρεσίας) 224.858,00€ (ποσό αστείο για μια τέτοια διάνοιξη) και το πιό τραγικό, με την απόφαση αυτή της Ε.Π.Ζ. οι 2 από τις 5 ιδιοκτησίες θα καταστούν τυφλές (αφού δεν θα έχουν πρόσωπο σε δρόμο) και θα πρέπει να προσκυρωθούν στις όμορες ιδιοκτησίες, βάζοντας σε περιπέτειες τους ιδιοκτήτες τους.

Καταλήγοντας η υπηρεσία αναφέρει τα παρακάτω:

¨Έπειτα από όλα τα παραπάνω και έχοντας υπόψη την παρ. 2 του άρθρου 91 του Ν.4759/20, το τμήμα της οδού Κουμουνδούρου μεταξύ των Ο.Τ. 770Α και 770, στη συνοικία “Άγιος Αθανάσιος” του Δήμου Λαρισαίων, θα πρέπει να παραμείνει χαρακτηρισμένο ως δρόμος.¨

Τα μέλη της Ε.Π.Ζ. της δημοτικής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.α.) αλλά και της παράταξης της Κα Καραλαριώτου (Ν.Δ.) δεν έλαβαν υπόψη τους τίποτα από τα παραπάνω, αν και τα τονίσαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση και τους καταγγείλαμε γι΄αυτή τους τη στάση, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα ελαχίστων σε βάρος των αναγκών των πολιτών της συνοικίας.  

Έχει τεράστιες ευθύνες αυτή η δημοτική αρχή γιατί από το 2014 σχεδίασε και υλοποιεί αποχαρακτηρισμούς ΚΧ χώρων στις συνοικίες της πόλης, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί πάνω από 15 στρ. πολύτιμων χώρων. Έχει τεράστιες ευθύνες γιατί υπερασπίζεται και εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που προωθούν κατά κύριο λόγο μόνο έργα αστικών αναπλάσεων στο εμπορικό κέντρο και πέριξ αυτού, για λογαριασμό των μεγαλοεργολάβων και των επιχειρηματικών συμφερόντων σε τουρισμό και εστίαση.

Από τη σκοπιά της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας θεωρούμε ότι τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον χωροταξικό, συγκοινωνιακό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την πολιτική γης συνολικότερα, πρέπει να απαντήσουν στο κρίσιμο θεμελιώδες ερώτημα "χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον"; Για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού ή μόνο για μεγαλοεργολάβους και των επιχειρηματικών συμφερόντων; 

Οι εργαζόμενοι, οι σύλλογοι γονέων των σχολείων και ο λαός της πόλης χρειάζεται να ορθώσουν εμπόδια απέναντι σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς δημοτικής αρχής και των επιχειρηματικών συμφερόντων, που βάζουν τις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών σε δεύτερη μοίρα για χάρη των κερδών μιας μικρής μερίδας που θησαυρίζει. Απαιτείται να οργανώσει τον αγώνα για να προταχθούν οι λαϊκές ανάγκες, διεκδικώντας κοινόχρηστους χώρους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Χρειάζεται συμπόρευση με το ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας και η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας που στο επίκεντρο της θα έχει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Παπαδούλης Γιώργος
Μέλος της Ε.Π.Ζ. της Λαϊκής Συσπείρωσης
Λάρισα 30-6-22 

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...