Skip to main content
σκληρό σιτάρι Μάρκου

Κινήσεις πανικού καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, μετά τις διαδοχικές αναγγελίες για μείωση της τιμής παραγωγού, από γνωστά εμπορικά σπίτια με έντονη δραστηριότητα, ειδικά στη Θεσσαλία. Την πίεση έρχεται να εντείνει η νέα λίστα τιμών της Φότζια που κόβει 18 ευρώ ανά τόνο στην πρώτη ποιότητα σίτου (νέα τιμή 562 ευρώ από 580) και 23 ευρώ στη δεύτερη ποιότητα (νέα τιμή 550 ευρώ από 573 την προηγούμενη εβδομάδα). Το διαφαινόμενο άνοιγμα της Μαύρης Θάλασσας για αποδέσμευση των ουκρανικών αποθεμάτων σιτηρών, αναμένεται να πιέσει περαιτέρω τις τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές, ιδίως στο μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι.

Πρώτες σπασμωδικές κινήσεις στο σκληρό σιτάρι, με 41 λεπτά αγοράζει ο Μάρκου, έχασε 18 ευρώ η Φότζια

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιχείρηση των αδελφών Μάρκου που από τα 48 λεπτά πέρασε στα 46 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για να ανακοινώσει σήμερα 41 λεπτά για την πρώτη ποιότητα (Σ1) και 40 λεπτά για τη δεύτερη (Σ2).

Στα 45 λεπτά είχε μειώσει την τιμή αγοράς εδώ και κάποιες μέρες και η επιχείρηση  Καραγιώργου.

 Αντίστοιχα, οι πληροφορίες θέλουν την τιμή παραγωγού που πληρώνει αυτές τις μέρες το ελεύθερο εμπόριο στο κριθάρι να έχει μειωθεί από τα 32 στα 30 λεπτά το κιλό.

Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν αυτά, ειδικά στο σκληρό σιτάρι, είναι πολλοί. Διεθνώς τον τόνο έδωσε η Γαλλία όπου καταγράφεται μια πτώση της χρηματιστηριακής τιμής του σκληρού από τα 515 στα 460 ευρώ ο τόνος, ενώ την πτωτική τάση ήρθε να επιβεβαιώσει το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου η νέα λίστα τιμών της Φότζια. Εδώ, η πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η νέα τιµή αποθήκης εµπόρου διαμορφώνεται στα 557-562 ευρώ ο τόνος (από 575-580 ευρώ). Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου φτάνει στα 547-550 ευρώ ο τόνος (από 570-573 ευρώ).  Όλα αυτά γίνονται με φόντο την παραγωγή του Καναδά, η οποία ναπροβλέπεται ιδιαίτερα καλή και τα πρώτα συμβόλαια να ασκούν πίεση τόσο στην ιταλική όσο και στην εγχώρια αγορά. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα καλά καναδέζικα στάρια κλείνονται γύρω από τα 578 ευρώ ο τόνος για παράδοση τον προσεχή Οκτώβριο σε ελληνικό μύλο και αναμένεται η τιμή να υποχωρήσει περαιτέρω. 

Ανοίγει ξανά η Μαύρη Θάλασσα

Θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι και το άνοιγμα διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα για απελευθέρωση ουκρανικών σιτηρών. Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τελεί χρέη διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για την απελευθέρωση των αποθεμάτων της Ουκρανίας, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Θεωρητικά η Ουκρανία διαθέτει περίπου 20 εκατ. τόνους που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν διατεθεί σταδιακά στις αγορές όλους τους προηγούμενους μήνες. Χωρίς να είναι βέβαιο τι ποσότητες έχουν απομείνει, αφού καταγγέλονται κατά καιρούς κατασχέσεις από τον ρωσικό στρατό, είναι βέβαιο ότι οι αγορές θα αντιδράσουν με περαιτέρω πίεση των τιμών, ειδικά στο καλαμπόκι και το μαλακό σιτάρι.

Στην Ελλάδα, αυτό που κυρίως προβληματίζει σ’ αυτή τη φάση είναι η ποιότητα της παραγωγής, ειδικά μετά τις βροχές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε κάποιες περιοχές. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο διαγωνισμός που έχει προγραμματίσει για μια μεγάλη ποσότητα, σχεδόν 20.000 τόνων, την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου, η Ένωση Ορεστιάδας.

Η Agrenda και το Agronews, εδώ και δύο εβδομάδες έχουν αναδείξει την πορεία διόρθωσης στην οποία εισέρχεται το τελευταίο διάστημα η αγορά, ενώ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις διευκολύνοντας στον κατάλληλο χρόνο τους παραγωγούς στις αποφάσεις τους. Σίγουρα, οι θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους υπήρξε η έκρηξη τιμών στην αγορά αγροτικών εμπορευμάτων τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν εκλείψει, ωστόσο, το επόμενο τρίμηνο το λόγο έχει η διόρθωση των τιμών.

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...