Skip to main content
Ευαγγελία Λιακούλη ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ

Επίσκεψη στα Γραφεία της ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. στη Λάρισα, πραγματοποίησε η Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη. Μετά το πέρας της συνάντησης με στελέχη της διοίκησης, του τομέα διαχείρισης καθώς και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η Λαρισαία Βουλευτής επεσήμανε τα εξής. κάτωθι:

« Κοινός τόπος είναι πλέον σε όλη την επικράτεια, ότι η ασυδοσία της ενεργειακής ακρίβειας έχει υπερβεί κάθε όριο. Σε συνδυασμό με την εκτόξευση του πληθωρισμού, εξανεμίζει τα εισοδήματα των πολιτών, πολλαπλασιάζει το κόστος παραγωγής αγροτών και κτηνοτρόφων, οδηγεί το Λαό σε φτωχοποίηση και διογκώνει ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες.

Από τη Λάρισα το ίδιο μήνυμα εκπέμπουν στελέχη και εργαζόμενοι. Η φτώχεια του κόσμου είναι εμφανής, η αγωνία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είναι καθημερινότητα στις υπηρεσίες τους, ενώ απορρίπτεται το 98% των αιτήσεων για δημιουργία ΑΠΕ , καθώς  δεν υπάρχει καμία διαθεσιμότητα στο δίκτυο. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι απορρίπτονται όλες οι αιτήσεις αγροτών, αλλά και οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην ΒΙΠΕ Λάρισας, παρότι αποτελεί πλέον γι’αυτούς όρο επιβίωσης η διασφάλιση της ενεργειακής τους επάρκειας.

Ο κ. Μητσοτάκης σκόπιμα δημιούργησε έναν στρεβλό μηχανισμό, όπου κάθε μήνα οι εταιρείες ενέργειας δημιουργούν νέα υπερκέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων στη λιανική, αφού ο Πρωθυπουργός έδωσε δυνατότητα στους προμηθευτές να αποφασίζουν αυθαίρετα μόνοι τους τις τιμές, οι οποίες είναι σχεδόν υπερδιπλάσιες του κόστους.

Με τον μηχανισμό της Ν.Δ., τον Σεπτέμβριο, ενώ η χονδρική τιμή κυμάνθηκε κοντά στα 420 ευρώ/MWh, οι τιμές των παρόχων χωρίς τις επιδοτήσεις πλησίαζαν τα 800 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο οι προμηθευτές αγόρασαν το ρεύμα 233 ευρώ / MWh και πούλησαν κοντά στα 600 ευρώ/ MWh. Αποτέλεσμα, σε δυο μόλις μήνες, τα νέα υπερκέρδη των προμηθευτών να προσεγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ! Υπερκέρδη που επιχορηγούνται από τους Έλληνες φορολογούμενους.

Έχουν μάλιστα περάσει οκτώ μήνες από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, και οι εισπράξεις από τα έσοδα της έκτακτης εισφοράς στις ενεργειακές εταιρίες, ακόμα αγνοούνται.

Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει την αφαίμαξη του κρατικού προϋπολογισμού και “κάνει παιχνίδι” με τα λεφτά των πολιτών,  για να τροφοδοτεί την κερδοσκοπία των εταιρειών ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας επιδίδεται σε ακατάσχετη παροχολογία, λησμονώντας ότι  το Δημόσιο σήμερα κατέχει το 34,12% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, μόνο που αυτό ανήκει για 99 χρόνια στην κυριότητα και τον έλεγχο του Υπερταμείου με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε τεκμηριώσει πως υπάρχει αποτελεσματική και δίκαιη απάντηση, μακριά από το δημοσιονομικό λαϊκισμό, με συγκεκριμένες ρεαλιστικές λύσεις.

  • Επιβολή κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική, μέτρο διαφανές, για προστασία ιδίως των ευάλωτων συνανθρώπων μας, με δίκαιο επιμερισμό του κόστους μεταξύ κράτους - παραγωγών - καταναλωτών.
  • Φορολόγηση των υπερκερδών, πέρα από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, στους παρόχους αλλά και στις εταιρείες εμπορίας, διύλισης και μεταφοράς ορυκτών καυσίμων, όπως διυλιστήρια και έμποροι φυσικού αερίου.
  • Πολύπλευρο σχέδιο δίκαιης πράσινης μετάβασης, για ενεργειακή ασφάλεια και καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
  • Με εκτεταμένες αναβαθμίσεις κτιρίων, μικρά και μεσαία προγράμματα εγκατάστασης ΑΠΕ, ενεργειακές κοινότητες αγροτών, κτηνοτρόφων, μεταποιητών.
  • Με εκσυγχρονισμό του δικτύου, κατασκευή υποδομών αποθήκευσης ενέργειας.
  • Με ορθή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Με πάταξη των γαλάζιων πελατειακών παραχωρήσεων.
  • Με διασυνδέσεις της Ελλάδας, για να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
  • Με κοινή παραγγελία φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Πράσινος Ήλιος του ΠΑΣΟΚ δείχνει  ,τον αξιόπιστο εναλλακτικό δρόμο ενεργειακής Δημοκρατίας, κόντρα στην άδικη εξυπηρέτηση των λίγων και ισχυρών, με προτεραιότητα τη θωράκιση των εισοδημάτων των πολλών και την ανθεκτικότητα της παραγωγικής βάσης της πατρίδας μας.»

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...