Skip to main content
πληρωμή αγροπεριβαλλοντικά μέτρα

Η καταβολή στους λογαριασμούς των αγροτών των ενισχύσεων των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, όπως το πρόγραμμα νιτρορύπανσης, τα βιολογικά κ.α., που γινόταν στα τέλη του Νοεμβρίου, βρίσκονται ακόμη στον αέρα, με ευθύνη του ΥπΑΑΤ, παρότι έχει εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία στις 30 Νοεμβρίου, τονίζει σε δηλώσεις του ο βουλευτής Ροδόπης για τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Και προσθέτει:: «Η διαβεβαίωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 2 Δεκεμβρίου, από τη Λάρισα, ότι οι πληρωμές θα έχουν ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες, διαψεύστηκαν παταγωδώς, αφού χιλιάδες δικαιούχοι αγροτοκτηνοτρόφοι στη Ροδόπη και την Αν. Μακεδονία-Θράκη μάταια περιμένουν τις πληρωμές χωρίς να υπάρχει καμία πειστική εξήγηση για τους λόγους της καθυστέρησης από την πλευρά του ΥπΑΑΤ.

Ο αγροτικός κόσμος που είχε μια πολύ δύσκολη παραγωγική χρόνια, μέσα σε συνθήκες ανεξέλεγκτης ακρίβειας στα καύσιμα, τα αγροτικά εφόδια, την ενέργεια, με ανοικτές υποχρεώσεις σε τρίτους, με αυξημένες τις ανάγκες διαβίωσης, δεν μπορεί να είναι όμηρος των άστοχων επιλογών μιας κυβέρνησης, που δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί ούτε τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση, μετά την προβληματική πληρωμή της βασικής ενίσχυσης του 2022, για το προδιαγεγραμμένο φιάσκο με τις πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων. Αφού με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΑΑΤ, με μεγάλη καθυστέρηση, στις 24/11/2022, έγινε η ανάθεση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος αγροτικής ανάπτυξης λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων.

Η ανησυχία μας γίνεται ακόμη εντονότερη γιατί η εφαρμογή από 1/1/2023 της νέας ΚΑΠ 2023-2027 λόγω των πιο δύσκολων προϋποθέσεων που θέτει για τις πληρωμές, είναι ορατός ο κίνδυνος να στερηθούν οι αγρότες μας ενισχύσεις και η αγροτική μας οικονομία πολύτιμους πόρους».

Στον ΑγροΤύπο έχουμε κάνει ρεπορτάζ για τα προβλήματα στις συγκεκριμένες πληρωμές αλλά και δημοσιεύσαμε την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΑΑΤ κ. Γεωργαντά, που έκανε στην πρόσφατη επίσκεψη στη Λάρισα, οι πληρωμές για τα αγροπεριβαλλοντικά «θα γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο», τη στιγμή που θα έπρεπε να έχουν προγραμματιστεί από τα τέλη Νοεμβρίου. Μεγάλος αριθμός δικαιούχων δεν έχει πληρωθεί και άλλοι δικαιούχοι έχουν πληρωθεί πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται. Ακόμη χειρότερα, κανείς δεν θα μπορεί να πει για ποιους λόγους κάποιοι αγρότες έμειναν απλήρωτοι και άλλοι πληρώθηκαν. 
Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...