Skip to main content
ΕΛΓΑ

Προαναγγελία για αποζημιώσεις από τον πρόεδρο του Οργανισμού.

Καταβάλλονται την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 48,3 εκατ. ευρώ σε 22.095 παραγωγούς, για αποζημιώσεις ζημιών στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, εντός του έτους 2022, προς επιβεβαίωση όσων γράψαμε έγκαιρα (δείτε https://www.agrotypos.gr/chrima/elga-psea/christougenniatiki-pliromi-etoimazei-o-elga-ti-tha-perilamvanei">εδώ).

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, «με συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, Κυβέρνηση και Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. και με την στήριξη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, των Υπουργών, κ.κ. Γιώργου Γεωργαντά, Χρήστου Σταϊκούρα και Θεόδωρου Σκυλακάκη, οι αποζημιώσεις εξοφλούνται σε μία δόση στο 100% της αξίας τους.

Την τριετία 2020-2022 επιτύχαμε ως Κυβέρνηση και Διοίκηση,με την συνδρομή των Διευθυντών και των εργαζομένων του ΕΛ.Γ.Α.,οι αποζημιώσεις να ξεκινούν να πληρώνονται εντός του έτους ζημίας και να εξοφλούνται πλήρως εντός των πρώτων μηνών του νέου έτους. Οι επικριτές μας,οι οποίοι κινούνται είτε από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες είτε από αρνητικά συναισθήματα, στο τέλος διαψεύδονται».

Ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:

Γεωργαντάς: Για πρώτη φορά αποζημιώσεις εντός του έτους κατά το οποίο προκλήθηκαν οι ζημιές

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταβάλλονται αύριο Παρασκευή 23η Δεκεμβρίου 2022, αποζημιώσεις σε 22.095 παραγωγούς μας, για ζημίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου για ζημίες του έτους 2022, ύψους 48,3 εκ. €.

Για πρώτη φορά καταβάλλονται αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α. εντός του έτους, κατά το οποίο προκλήθηκαν οι ζημίες.

Με συστηματική προσπάθεια, επιτύχαμε την τριετία 2020-2022, να εξοφλούνται οι αποζημιώσεις εντός του ιδίου έτους και των πρώτων μηνών του επομένου έτους, όταν κατά το παρελθόν την περίοδο που ολοκληρώνεται η πληρωμή των αποζημιώσεων από την σημερινή Κυβέρνηση και την Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. τότε ξεκινούσαν οι πληρωμές αποζημιώσεων.

Στην τριετία 2020 – 2022 πληρώθηκαν 862 εκ. € για αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, εκ των οποίων 783 εκ. € σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α. και 89 εκ. € σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).

Καταβάλλονται επίσης 2,6 εκ. € στου παραγωγούς μας της Δυτικής Μακεδονίας, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν στο προανθικό στάδιο στον Παγετό, Άνοιξης 2021.

Διαβεβαιώνουμε του παραγωγούς μας ότι επίσης θα αποζημιωθούν, όσοι μέχρι τώρα δεν αποζημιώθηκαν, για τις ζημίες του προανθικού σταδίου του Παγετού της Άνοιξης 2021, στις καλλιέργειές τους, για τις οποίες ο ΕΛ.Γ.Α. έχει συντάξει σχετικά πορίσματα.

Καταβάλλονται επίσης 13,5 εκ. € στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- κατεστράφησαν από την πύρινη λαίλαπα στις Πυρκαγιές 2021.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, Κυβέρνηση, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., εργαστήκαμε σκληρά και επιτύχαμε να διαμορφώσουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για να καταβάλλουμε σημαντικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο για αποζημιώσεις στις περιπτώσεις πυρκαγιών, δεν κάλυπτε τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Επίσης να επισημάνω ότι αποζημιώσεις στις περιπτώσεις απώλειας φυτικού κεφαλαίου από πυρκαγιές μέχρι το 2020, ήταν εξαιρετικά μειωμένες, ακόμη και για τους  κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, συνολικά 21 € ανά ελαιόδενδρο και καταβάλλονταν μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, με μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες διαρκούσαν μέχρι και τέσσερα (4) χρόνια.

Η Κυβέρνηση με κοινωνική ευαισθησία εκδηλώνει την έμπρακτο στήριξή της στους πολίτες όταν έχουν ανάγκη και δοκιμάζονται».

Μπίκας Αλέξανδρος (Πηγή)

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...