Skip to main content
βαμβακοπαραγωγοί

Φουντώνουν οι ζυμώσεις των βαμβακοπαραγωγών ενόψει των νέων σπορών και το θετικό είναι πως οι τιμές στα λιπάσματα έχουν υποχωρήσει.

Σε διαδικασία ζυμώσεων έχουν εισέλθει οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας ενόψει της νέας σεζόν. Αυτό που ήδη σε επίπεδο αρκετών περιοχών ζυμώνεται ως σκέψη είναι να γίνει μεταξύ άλλων και αίτημα στους εκκοκκιστές για αλλαγές στους όρους των προ-πωλήσεων.

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, έμπειρος παραγωγός από τη Λάρισα και πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών είπε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών επικρατεί στασιμότητα, αν και πολλοί σκέπτονται να βάλουν καλαμπόκι ή και βιομηχανική ντομάτα λόγω τιμών. Αυτό όμως που έχει σημασία και αρχίζει και ζυμώνεται αυτό τον καιρό, είναι μια ενδεχόμενη αλλαγή υπέρ των παραγωγών των όρων των προπωλήσεων, που πολλοί πέρσι φοβήθηκαν. Και εξηγώ: Πολλοί θα είναι οι παραγωγοί που δεν θα φύγουν από το βαμβάκι, αν υπάρξει πρόταση από τους εκκοκκιστές για μια προπώληση π.χ. στα 80 λεπτά για τη νέα χρονιά, αλλά με αυξημένη ποσότητα από 200-250 κιλά το στρέμμα, σε 400 ή και παραπάνω φέτος. Αν λάβουμε υπόψη και την κατρακύλα των τιμών στα λιπάσματα που επιστρέφουν σε επίπεδα 2021 σιγά-σιγά, αλλά και την ειδική ενίσχυση βάμβακος, τότε θεωρώ πως δεν θα χάσει πολλά στρέμματα το προϊόν. Σημειώνουμε πως πέρσι, ένας παραγωγός που έκανε προπώληση π.χ. 100 τόνους με 1 ευρώ πήρε 100.000 ευρώ, αλλά αν δεν έκανε τώρα παίρνει λίγο πάνω από 60.000, δηλαδή έχασε 40.000 ευρώ, πάρα πολλά χρήματα».

Ο κ. Νίκος Τσιγγόπουλος, βαμβακοπαραγωγός από το Λιανοκλάδι Φθιώτιδας τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «προσωπικά έκλεισα τιμή με το εκκοκκιστήριο πριν από λίγες ημέρες. Πλέον το 99% των παραγωγών από το χωριό μας έχει κλείσει τιμή. Προσωπικά πήρα 69 λεπτά, συν 3 ή και παραπάνω λεπτά ως μπόνους ποιότητας. Η τιμή αυτή αφορά παραδοτέο προϊόν στην πύλη του εκκοκκιστηρίου. Τιμή... αλάνας είναι τα 66 λεπτά. Στο χωριό μας έχουμε κάνει μια άτυπη ομάδα βαμβακοπαραγωγών και για τη νέα χρονιά σκοπεύουμε να ζητήσουμε από τα εκκοκκιστήρια να μας κάνουν συμφωνία, αν είναι για προπώληση και εφόσον τότε μας συμφέρει η τιμή, για 350 κιλά από την παραγωγή μας. Στο χωριό μας κάθε χρόνο οι αποδόσεις είναι πάνω από 500 κιλά το στρέμμα. Φέτος ίσως μειώσω λίγο την έκταση που βάζω και θα βάλω και λίγο καλαμπόκι, λόγω του ότι συμμετέχω στο πρόγραμμα μείωσης νιτρορύπανσης».

Μείωση εκτάσεων στο βαμβάκι τη νέα χρονιά αναμένει και ο πολύπειρος Γιάννης Βάγκος, αγρότης από τη Λιβαδειά, η οποία μείωση, εκτιμά ο ίδιος, δεν θα ξεπεράσει το 15 με 20%. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο, έχουν αρχίσει εκκοκκιστές και κλείνουν τιμή στο βαμβάκι για την περσινή χρονιά, με 67 λεπτά συν κάποια λεπτά για μεταφορικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα αυτή να φθάνει στα 72-73 λεπτά. «Δυστυχώς λίγοι παραγωγοί επέλεξαν να κάνουν πέρσι προπώληση, όταν μας... παρακάλαν οι εκκοκκιστές και η τιμή είχε περάσει και το 1 ευρώ το κιλό. Τώρα η τιμή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά εκτιμώ πως εν τέλει δεν θα έχουμε μεγάλη κάμψη στα στρέμματα, αφού υπάρχει σαν δέλεαρ και η ειδική ενίσχυση βάμβακος. Πολλοί παραγωγοί βέβαια, είτε έβαλαν παραπάνω σιτάρια, είτα θα προτιμήσουν το καλαμπόκι ή και (λιγότερο όμως) τη βιομηχανική ντομάτα. Αυτή είναι προσωπική μου εκτίμηση», σημειώνει.

Παράταση εκκοκκιστικής περιόδου

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η απόφαση για την παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου, με νέα καταληκτική την 17η Φεβρουαρίου 2023.

Δείτε το ΦΕΚ πατώντας εδώ

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...