Skip to main content
UAV MQ-9 Reaper

Η «Σούδα του Βορρά» και ο ενθουσιασμός της αμερικανίδας υφυπουργού με την Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη - Οι νέες προμήθειες και τα F-35

Ηταν και τα 8 UAV MQ-9 Reaper, ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει σήμερα η αμερικανική αεροπορία σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρκαρισμένα στα υπόστεγά τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης και περίμεναν μια επίσκεψη. Εδώ και μήνες επιχειρούν από τη Λάρισα, στη νέα αυτή αμερικανική βάση για drones, και ουδείς αμερικανός αξιωματούχος τα είχε επισκεφθεί. Ηρθε όμως η δρ Celleste Wallander, υφυπουργός  Αμυνας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των ΗΠΑ, προπομπός του αρχηγού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν, για να ενημερωθεί για την επιχειρησιακή τους λειτουργία και τη δυνατότητα που τους προσφέρει η Λάρισα να «παρατηρούν και να βλέπουν» τα πάντα,  ακόμα και τι συμβαίνει στη Βαλτική ή στην Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο.

Συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη, την πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, και ο αμερικανός διοικητής των MQ-9 Reaper τής εξήγησε ότι αυτά τα φοβερά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιχειρούν μόνο τη νύχτα, ότι έχουν ακτίνα 1.850 χιλιομέτρων, ότι μπορεί να βρίσκονται στον αέρα επί 20 συνεχείς ώρες, ότι διαθέτουν ηλεκτρονικά μηχανήματα που κανένα άλλο αεροπλάνο του είδους του δεν μπορεί να φέρει και ότι ναι μεν δεν φέρουν πυραύλους αλλά κάλλιστα όταν απαιτηθεί μπορεί να φέρουν πυραύλους αέρος-εδάφους.

Τρία παρόμοια UAV έχει ήδη δρομολογηθεί να αγοράσει και η χώρα μας. Θα εγκατασταθούν και αυτά στη Λάρισα. Θα ελέγχουν όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έως τη Λιβύη.

Το δείπνο στο Μαξίμου και τα F-35

Η αμερικανίδα υφυπουργός μετά την επίσκεψή της στην Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρακάθησε στο δείπνο του Πρωθυπουργού προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν. Και χθες την ώρα που στο υπουργείο Εξωτερικών διεξαγόταν ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ - Ελλάδας, η Αμερικανίδα βρέθηκε στο υπουργείο Αμυνας, όπου ένα από τα πολλά θέματα που συζήτησε ήταν η πορεία της προμήθειας (και της χρηματοδότησης) των F-35.

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...