Skip to main content
Airbnb Larisa

Τον ανταγωνισμό κάποιων από τους σημαντικότερους οικοδεσπότες της καλείται να αντιμετωπίσει η Airbnb. Η γνωστή ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης που συνέδεσε από το 2008 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλο τον κόσμο με τους «τουρίστες (κυρίως) του τριήμερου», συμβάλλοντας στη ραγδαία αλλοίωση των ιστορικών κέντρων σημαντικών πόλεων της υφηλίου, ενδέχεται να πέσει σύντομα θύμα του μοντέλου που η ίδια επινόησε.

Την περασμένη Πέμπτη η μετοχή της Airbnb βούτηξε έως και 6% χαμηλότερα ύστερα από τη δημοσίευση έκθεσης, η οποία κατέγραφε μεταξύ άλλων και τις δυσάρεστες εμπειρίες πελατών της σε σπίτια και διαμερίσματα που είχαν κάνει κράτηση μέσω αυτής. Η έκθεση συντάχθηκε από την The Board CIV (Η σπηλιά της αρκούδας) -μια ιστοσελίδα η οποία παρέχει ανάλυση, σχολιασμό και συνδέσμους χρήσιμους κυρίως σε σορτάκηδες, δηλαδή επενδυτές που ποντάρουν στην πτώση της μετοχής μιας εταιρείας προκειμένου να κερδοσκοπήσουν.

Μεταξύ των σκανδάλων και των ιστοριών τρόμου που η έκθεση ανέφερε ξεχώριζαν οι καταγγελίες πελατών για κρυφές κάμερες σε κρεβατοκάμαρες και μπάνια των καταλυμάτων που είχαν κρατηθεί μέσω της πλατφόρμας, οι ακυρώσεις κρατήσεών τους την τελευταία στιγμή, η απαίτηση οικοδεσποτών για καθαρισμό καταλυμάτων, πιατικών και… πότισμα των φυτών από τους φιλοξενούμενους. Στα πιο χοντρά περιστατικά που ανέφερε η έκθεση ξεχώρισαν o βιασμός μιας γυναίκας από τον προηγούμενο ένοικο του Airbnb που είχε φτιάξει αντικλείδια του ενοικιαζόμενου διαμερίσματος, ο θάνατος τριών φίλων από μονοξείδιο του άνθρακα σε Airbnb που δεν διέθετε σχετικούς ανιχνευτές και ο θάνατος ενός παιδιού μόλις 19 μηνών από την κατά λάθος κατανάλωση του συνθετικού οπιούχου αναλγητικού σκευάσματος Fentanyl σε διαμέρισμα Airbnb το οποίο είχε πριν νοικιαστεί για πάρτι.

Αν και οι ιστορίες αυτές δυσφημούν αρκετά την Airbnb απομακρύνοντας πελάτες, δεν αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή γι' αυτήν. Η έρευνα της Bear Cave έδειξε ότι η πλατφόρμα έχει μετατοπιστεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο προς τα επαγγελματικά διαχειριζόμενα ακίνητα, πολλά από τα οποία προσανατολίζονται όμως πλέον να την ανταγωνιστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η πλατφόρμα όσο και η κοινότητα που τη χρησιμοποιεί έχουν επί της ουσίας ευνοήσει τη στροφή προς τα επαγγελματικά διαχειριζόμενα ακίνητα έναντι των μεμονωμένων ακίνητων και οικοδεσποτών. Οι επαγγελματίες οικοδεσπότες διαθέτουν συχνά καλύτερη κατάταξη αναζήτησης με την κατάσταση «superhost» από μεγάλο όγκο εμπειριών, υψηλότερη βαθμό προβολής με επαγγελματικές φωτογραφίες και κειμενογράφους, πιο γρήγορη επικοινωνία και πιο αξιόπιστη διαδικασία check-in, χαμηλότερο κόστος λειτουργίας λόγω οικονομιών κλίμακας (π.χ. για καθαρισμό/συντήρηση) και μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω αυτοματοποιημένων συστημάτων εισόδου, εξωτερικών καμερών και ελέγχου ιστορικού των υπαλλήλων τους. Αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν μεταφραστεί σε πραγματικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA, «οι επαγγελματίες διαχειριστές ακινήτων αντιπροσωπεύουν το 1% όλων των οικοδεσποτών ενοικιαζόμενων καταλυμάτων. Διαχειρίζονται ωστόσο το 23% των διαθέσιμων καταχωρίσεων, οι οποίες παράγουν το 35% των συνολικών εσόδων».
Πηγή

 

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...