Skip to main content
Λαμπρούλης επαγγελματικούς κινδύνους

Στην έναρξη των εργασιών του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιατρικής της Εργασίας και του Περιβάλλοντος χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης.

Συγκεκριμένα, τόνισε τα εξής: 

«Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρετίζουμε τις εργασίες σας.

Η σημασία της πρόληψης, αλλά και η συμβολή του εργασιακού περιβάλλοντος στην επιβάρυνση της υγείας των εργαζόμενων αποτελούν ορισμένους μόνο παράγοντες που συνδέονται με τη σημασία που δίνουμε στην ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας και το ενδιαφέρον που δείχνουμε για τις εργασίες του συνεδρίου της ιατρικής εταιρείας Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος.

Η επικαιρότητα της πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου, η αναγκαιότητα λήψης ουσιαστικών και συστηματικών μέτρων έρχεται κάθε τόσο στην επικαιρότητα με αφορμή τραγικά εργατικά δυστυχήματα. Μόλις τις τελευταίες ημέρες έχουμε τραγικά παραδείγματα με τον διανομέα φαγητού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τον εργάτη στην COSCΟ. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σημειώνεται συνεχής αύξησή τους από το 2014 και μετά. Τους πρώτους 10 μήνες του 2021 έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 18 θάνατοι εργαζομένων την ώρα της δουλειάς.

Ο φόρος αίματος όμως των εργατών είναι ακόμα μεγαλύτερος. Οι θάνατοι από εργατικά ατυχήματα αποτελούν την τραγική κορυφή του παγόβουνου, με τους θανάτους από επαγγελματικές ασθένειες να είναι 4 με 5 φορές περισσότεροι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες του ΠΟΥ και του ILO.

Αυτά τα στοιχεία αποτελούν πρόκληση αναδεικνύοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων στη χώρα μας διαχρονικά για την τραγική υποκαταγραφή επαγγελματικών ασθενειών. Την ώρα που με βάση τα παραπάνω στοιχεία θα περιμέναμε περίπου 500 θανάτους από επαγγελματικές ασθένειες ετησίως, στη χώρα μας καταγράφεται το ντροπιαστικό 0. Κανένας επαγγελματικός καρκίνος, κανένα άσθμα επαγγελματικής αιτιολογίας κ.ο.κ. Αλήθεια, πόσοι υγειονομικοί κόλλησαν τα τελευταία 2 χρόνια κορονοϊό; Πόσες επαγγελματικές ασθένειες καταγράφηκαν στη χώρα μας;

Η τραγική κατάσταση στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου, το ντροπιαστικό "μηδέν" στην καταγραφή και αναγνώριση της επαγγελματικής νοσηρότητας δεν είναι άσχετα και ασύνδετα με την κατάσταση της επιστήμης σας, της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας, του τρόπου που αυτή ασκείται. Ελάχιστοι ιατροί Εργασίας με την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ειδικότητα ασκείται ως πάρεργο, παράλληλα με άλλες ειδικότητες, από ανειδίκευτους γιατρούς ή από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων. Σε αυτό το τοπίο επιχειρηματίες των ΕΞΥΠΠ (Εξωτερικές Υπηρεσίες Πρόληψης και Προστασίας) κυριαρχούν και ''εξειδικεύονται'' στην παροχή εικονικών και ψευδεπίγραφων υπηρεσιών νομικής κάλυψης του εργοδότη. Παράλληλα ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελούν τα νοσοκομεία που έχουν μόνιμο ιατρό Εργασίας αφού ακόμα και εκεί κυριαρχούν οι απαράδεκτες ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εργασία με μπλοκάκι, η επιλογή επιστημόνων ιατρών Εργασίας με μειοδοτικούς διαγωνισμούς και άλλα τραγικά που θα άξιζαν το γέλιο και την περιφρόνηση αν δεν συνδέονταν με το φόρο αίματος των εργατών των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της.

Την ίδια ώρα που οι θάνατοι και οι αναπηρίες από επαγγελματικές ασθένειες παραμένουν αδιάγνωστες, την ίδια ώρα που τραγικά εργατικά ατυχήματα στερούν βίαια τη ζωή εργατών, μία σειρά από μέτρα, μία σειρά από δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου παραμένουν αναξιοποίητες ακριβώς γιατί αντιμετωπίζονται ως περιττό κόστος από τη μεριά της εργοδοσίας και του κράτους. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει (και εσείς ακόμα περισσότερο) ότι από την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου κερδίζουν τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος; Αυτό δεν αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία ότι τα μέτρα πρόληψης που κρίνονται ως αναγκαία είναι αυτά ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ που μεταφράζονται σε κέρδος για τον εργοδότη;

Είμαστε σίγουροι ότι εσείς από την εμπειρία σας θα μπορέσετε να μας φέρετε πολλά παραδείγματα. Εμείς από τη δική μας μεριά θα σταθούμε μόνο σε ένα. Είναι πλέον απολύτως τεκμηριωμένο ότι η ανασφάλεια στην εργασία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, συνδέονται με αύξηση της επαγγελματικής νοσηρότητας, αλλά και των εργατικών ατυχημάτων. Είναι πλέον απολύτως τεκμηριωμένο ότι η διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και η παράταση της εργάσιμης ημέρας και εβδομάδας οδηγεί στην εξόντωση με μετρήσιμα αποτελέσματα ακόμα και στην επαγγελματική νοσηρότητα.

Πάλι τα στοιχεία από τον ΠΟΥ και το ILO αναδεικνύουν ότι το 40% περίπου των θανάτων που σχετίζονται με τον επαγγελματικό κίνδυνο συνδέεται με τις πολλές ώρες εργασίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας, η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και επιστήμης δίνει τις δυνατότητες για μείωση του εργάσιμου χρόνου σε όλα τα επαγγέλματα και ακόμα περισσότερο στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αντί για αυτό πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ που απαρέγκλιτα υλοποιείται στη χώρα μας από όλες τις κυβερνήσεις αποτελεί η προώθηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, η διάλυση - διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου.

Ως ειδικοί γιατροί Εργασίας αντικειμενικά ασκείτε τα καθήκοντά σας σε ένα πεδίο φορτισμένο από την αντιπαράθεση εργατών και εργοδοτών, σε ένα πεδίο που ο βαρύς φόρος αίματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει στο ζύγι με την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα, να συμβάλετε από τη μεριά σας με την επιστημονική στάση και προσανατολισμό, στην ανάδειξη των δυνατοτήτων πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου. 

Από αυτή την άποψη θα ήταν ιδιαίτερη δική σας σημαντική συμβολή η ξεκάθαρη τοποθέτηση απέναντι σε μείζονα ζητήματα που άπτονται του επιστημονικού σας πεδίου, για την επίθεση στον εργάσιμο χρόνο και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την επίθεση στο θεσμό των ΒΑΕ.

Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας και αναμένουμε τις αποφάσεις σας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ΚΚΕ θα συμβάλει με κάθε τρόπο στον αγώνα και την ανάδειξη της αναγκαιότητας αξιοποίησης όλων των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, την αποκάλυψη των αιτιών που αυτές οι δυνατότητες παραμένουν αναξιοποίητες σήμερα».







Πρόσφατα Άρθρα


Larissa News - Τελευταίες Ειδήσεις

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...