Skip to main content
τεχνικό πρόγραμμα 2022

Για ένα τεχνικό πρόγραμμα που αξιοποίησε στο έπακρο κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης με αποτέλεσμα σε μέγεθος να φθάνει τα 50 εκ. ευρώ συνολικά και να είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του δήμου Φαρσάλων, μίλησε το απόγευμα της Τρίτης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου.

Αναλυτικότερα, στην τοποθέτησή του για το τεχνικό πρόγραμμα του 2022 το οποίο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα, ο κ. Εσκίογλου είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Όπως όλοι γνωρίζετε, ζούμε μία παρατεταμένη περίοδο κρίσης, σε οικονομικό, υγειονομικό αλλά και κλιματικό επίπεδο. Οι δήμοι που διαχρονικά αντιμετωπίζονταν ως φτωχός συγγενής ενός συγκεντρωτικού κράτους, κλήθηκαν για μία δεκαετία να διαχειριστούν αλλεπάλληλες περικοπές, με αποτέλεσμα σήμερα η αυτοδιοίκηση να λειτουργεί περίπου με το ένα τρίτο των κονδυλίων που λάμβανε στην προ του 2010 εποχή.

Την ίδια ώρα, η υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες τόσο σε επίπεδο εσόδων, αλλά και εξόδων, με τις ανάγκες να έχουν πολλαπλασιαστεί για τη στήριξη της κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας.

Στα παραπάνω προστίθεται και η κλιματική κρίση η οποία στα Φάρσαλα έγινε αισθητή με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιανού που μας χτύπησαν τον Σεπτέμβριο του 2020.

Κάνω αυτή τη μικρή εισαγωγή για να υπενθυμίσω το προβληματικό περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε ως δήμος όχι μόνον να λειτουργήσουμε, αλλά προπαντός να βάλουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον και για περισσότερη ανάπτυξη.

Η πυξίδα της στρατηγικής κατεύθυνσης μίας δημοτικής αρχής είναι χωρίς αμφιβολία κάθε χρόνο, το τεχνικό πρόγραμμα που καταρτίζει, δηλαδή ο σχεδιασμός της για ένα καλύτερο μέλλον για τους δημότες της.

Ως δημοτική αρχή και παρά τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που καλούμαστε ταυτόχρονα να διαχειριστούμε, πιστεύομε πως ο μόνος τρόπος για να κάνουμε βήματα εμπρός στις δύσκολες στιγμές, είναι να μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία.

Έτσι, σήμερα φέρνουμε προς ψήφιση το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα στην ιστορία του δήμου Φαρσάλων, ένα πρόγραμμα που στο σύνολό του αγγίζει το ύψος των 50 εκ. ευρώ.

Ένα πρόγραμμα με ανθρώπινο προσανατολισμό και με έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, θα ενδυναμώσουν τις συνθήκες ανάπτυξης και θα βάλουν την επαρχία σε τροχαία αειφορίας.

Δε χωρά καμία αμφιβολία πως στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022 ξεχωρίζει το έργο της ύδρευσης με τα δύο φράγματα σε Ναρθάκι και Δίλοφο και τα συνοδά έργα με προϋπολογισμό περίπου 22 εκ. ευρώ. Είμαστε σε διαδικασία αναμονής της επίσημης ένταξης στο πρόγραμμα «Τρίτσης», μετά τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών.

Θα μου επιτρέψετε να σταθώ επίσης και σε κάποια ακόμη έργα που ξεχωρίζουν στο τεχνικό πρόγραμμα:

Η πυροπροστασία στο αλσύλλιο της πόλης μας ύψους 235.000 ευρώ. Σε μία εποχή ακραίων καιρικών φαινομένων, οφείλουμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να προστατέψουμε το περιβάλλον και πολύ περισσότερο έναν τόσο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για τα Φάρσαλα. Με το έργο αυτό θα ενδυναμώσουμε σημαντικά την προσπάθεια να διαφυλάξουμε το αλσύλλιό μας.

Η ολοκλήρωση του υπολοίπου τμήματος της αποχέτευσης ακαθάρτων της πόλης, του 35% δηλαδή που είχε απομείνει ύψους 1,5 εκ. ευρώ.

Νέα αντιπλημμυρικά έργα ομβρίων ύψους 2,4 εκ. ευρώ που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης.

Ενεργειακά έργα και αναβαθμίσεις ύψους 4,2 εκ. ευρώ. Για να γίνουμε ένας δήμος περισσότερο πράσινος, με μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Είναι νομίζω το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο σε μία εποχή μεγάλης ενεργειακής κρίσης.

Και φυσικά τα έργα υποδομών που θα συνεχιστούν με αποκαταστάσεις και νέες διανοίξεις δρόμων, μία διαρκής προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας καθώς και αγροτική οδοποιία ύψους 3,5 εκ. ευρώ.

Τώρα, θα ήθελα να δώσω και κάποια επιμέρους οικονομικά στοιχεία, για να έχει το σώμα τις τάξεις μεγέθους του νέου τεχνικού προγράμματος.

Από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αναμένονται έργα 6,5 εκ. ευρώ, συν 1,4 εκ. ευρώ που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή.

Από το πρόγραμμα Φιλόδημος υλοποιούνται έργα ύψους 1,4 εκ. ευρώ περίπου.

Από το πρόγραμμα Τρίτσης υλοποιούνται 3,5 εκ. ευρώ. Αναμένονται 29,5 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του έργου των δύο φραγμάτων για την ύδρευση.

Από το Πράσινο Ταμείο υλοποιούνται έργα ύψους 570.000 ευρώ.

Από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υλοποιούνται έργα ύψους 1,4 εκ. ευρώ.

Από το πρόγραμμα Leader εκτελούνται τρία έργα συνολικού ύψους 358.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά τα συνεχιζόμενα έργα αναμένει χρηματοδότηση το έργο των ΡΟΜΑ ύψους 3,5 εκ. ευρώ, ενώ συνολικά 34,5 εκ. ευρώ είναι έργα που είναι σε διαδικασία αξιολόγησης και αναμονής αποφάσεων.

Από ίδιους πόρους έχουμε:

Συνεχιζόμενα έργα ύψους 753.000 ευρώ

Συντηρήσεις σχολείων ύψους 268.000 ευρώ

Νέα έργα ύψους 1 εκ. ευρώ και

Έργα πολιτικής προστασίας ύψους 139.000 ευρώ.

Στο δια ταύτα, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Φαρσάλων για το 2022 περιλαμβάνει συμβασιοποιημένα ή προς συμβασιοποίηση έργα ύψους 16.355.000 ευρώ, ενώ μαζί με τα υπόλοιπα που προανέφερα φθάνουν στα 50 εκ. ευρώ.

Το τεχνικό πρόγραμμα βέβαια έχει μία ακόμη ιδιαιτερότητα για το 2022 καθώς περιλαμβάνει και συνεχιζόμενα έργα αποκατάστασης από τον «Ιανό». Θέλουμε μέσα στο ερχόμενο έτος να κλείσουμε και τις τελευταίες πληγές που άνοιξαν οι πλημμύρες πριν από έναν και πλέον χρόνο στην επαρχία μας.

Κάνοντας έναν απολογισμό του προγραμματισμού που έγινε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου μας – τις οποίες και θέλω να ευχαριστήσω θερμά – κατανοεί κανείς πως έχουμε πετύχει έναν μικρό άθλο. Αυξήσαμε σημαντικά τις συνολικές δαπάνες που θα επενδυθούν στην επαρχία μας, αξιοποιώντας στο μέγιστο κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης.

Βάλαμε ως προτεραιότητες όλα εκείνα που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και στην ανάπτυξη.

Κάνουμε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση ενός δήμου Φαρσάλων που θα σέβεται το περιβάλλον και την πανίδα.

Όλα τα παραπάνω έρχονται ως συνέχεια των προηγούμενων τεχνικών προγραμμάτων και ως συνδετικός κρίκος των επόμενων γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια.

Θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας ως δημοτική αρχή έναν τόπο σε καλύτερες συνθήκες απ’ ότι τον παραλάβαμε. Και το τεχνικό πρόγραμμα του 2022 είναι το εργαλείο εκείνο για να το πετύχουμε.»







Πρόσφατα Άρθρα


Larissa News - Τελευταίες Ειδήσεις

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...