Skip to main content
Καρναβάλι

Σε… πορεία σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα βρίσκεται η χώρα μας, στο βαθμό που αυτή μπορεί να γίνει με δεδομένη την ακόμη οριακή βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Μέσα στην εβδομάδα πιθανόν να δοθεί το «πράσινο φως» για ακόμη περισσότερες ελευθερίες, ενώ θα συζητηθεί το θέμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Ολα αυτά ενώ η παραλλαγή «Ομικρον» συνεχίζει να «καραδοκεί», προσφέροντας, μάλιστα, τη μικρότερη προστασία σε αυτούς που νοσούν σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού, όπως ανέλυσε στη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε, όσοι έχουν νοσήσει με την «Αλφα», τη «Βήτα» ή τη «Δέλτα» έχουν ισχυρότερη ανοσία συγκριτικά με τους πολίτες που νόσησαν με την παραλλαγή «Ομικρον», και, κατά συνέπεια, πολύ λιγότερες πιθανότητες επαναλοίμωξης με την Covid-19. Η προστασία από τις προηγούμενες μεταλλάξεις έναντι επαναλοίμωξης φτάνει το 90%, ενώ με την «Ομικρον» έχει μειωθεί στο 60%. Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη τουλάχιστον τρεις μήνες μετά από βασική λοίμωξη, έτσι ώστε να διαχωρίζεται από τη μακροχρόνια Covid, αλλά και τυχόν υποτροπή της βασικής λοίμωξης.

Πάντως, η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι η στρατηγική συνεχόμενων αναμνηστικών δόσεων δεν είναι η ενδεδειγμένη και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει επιμονή στον εμβολιασμό με την τρίτη δόση. Η 4η δόση παραμένει ως σύσταση για τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Την υψηλή πιθανότητα επαναλοίμωξης με την «Ομικρον» δεν πρέπει να ξεχνούν οι πολίτες, συνεχίζοντας να προσέχουν παρά το «σήμα» ελευθερίας που δίνεται σταδιακά. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους. Στη χθεσινή τακτική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε να γίνει εισήγηση προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ώστε να επανέλθουν οι όρθιοι στην εστίαση, να αυξηθεί η πληρότητα στα γήπεδα που σήμερα είναι στο 10% αλλά και να επιτραπούν οι σχολικές εκδρομές. Η Επιτροπή θα συζητήσει αυτά τα θέματα την Τετάρτη, μαζί με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Η συζήτηση άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα και θα συνεχιστεί αυτήν. Ενδεχομένως σε ορισμένες μουσικές ή τοπικές εκδηλώσεις τις ημέρες της Αποκριάς να δοθούν… ελευθερίες, πάντα, όμως, με τήρηση υγειονομικών μέτρων. Σχεδόν βέβαιο είναι, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις στις πόλεις όπου γίνονται, καθώς θεωρούνται ανεξέλεγκτες εκδηλώσεις με μεγάλο συγχρωτισμό που μπορούν να οδηγήσουν σε αλυσίδες μετάδοσης του ιού.

Οι σκληροί δείκτες δείχνουν να συρρικνώνονται αργά, με τους διασωληνωμένους χθες να σημειώνουν μικρή πτώση (494), ενώ σε 78 ανήλθαν οι ημερήσιοι θάνατοι. Τα κρούσματα, βέβαια, εξακολουθούν να είναι πολλά και η διασπορά μεγάλη σε όλη την επικράτεια. Ο εμβολιασμός συνεχίζεται, και μάλιστα το μέτρο συνδυασμού της τρίτης δόσης με το ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού αποδίδει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 93,2% των ατόμων που έχει λήξει το πιστοποιητικό με τις δύο δόσεις μετά το πέρας επταμήνου έχει πραγματοποιήσει την τρίτη δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Από την επόμενη εβδομάδα το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα ενισχυθεί με 168.000 δόσεις του νέου εμβολίου της εταιρίας Novavax. Επίσης, έως την Τετάρτη αναμένονται αναλυτικές οδηγίες εμβολιασμού για τους πολίτες που έχουν νοσήσει δύο φορές και δεν μπορούν να εκδώσουν δεύτερο πιστοποιητικό νόσησης.

Στο μεταξύ, τη δυνατότητα να καταχωρίσουν ψηφιακά το πιστοποιητικό ή τις δόσεις εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό έχουν οι άνω των 60 ετών Ελληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού που δεν μπορεί να επαληθευτεί ψηφιακά. Η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί είτε μέσα από την υπηρεσία «Καταχώριση δόσεων εμβολιασμού εκτός Ελλάδας» είτε μέσω του myKEPlive.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες διατίθενται για πολίτες οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, έχουν γεννηθεί έως τις 31-12-1961, δεν ανήκουν στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) κατοίκων εξωτερικού και διαθέτουν πιστοποιητικό/βεβαίωση εμβολιασμού από χώρα η οποία δεν συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Υπενθυμίζεται ότι οι Ελληνες πολίτες οι οποίοι δεν ανήκουν στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού και εμβολιάστηκαν σε χώρα που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid μπορούν να καταχωρίζουν τις δόσεις του εμβολιασμού τους στο anagnorisi.emvolio.gov.gr.

eleftherostypos ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ







Πρόσφατα Άρθρα


Larissa News - Τελευταίες Ειδήσεις

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...