Skip to main content
νέο ΕΣΠΑ Ψηφιακός Μετασχηματισμός Πράσινη Μετάβαση

Σειρά βελτιωτικών αλλαγών με στόχο την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών σε όλο το φάσμα της επιδότησης μιας επιχείρησης περιλαμβάνει το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να «τρέχουν» με ταχείς ρυθμούς οι επενδύσεις και να πέφτει «ζεστό» χρήμα στην αγορά.

Το νέο ΕΣΠΑ θα εγκαινιάσουν δύο εμβληματικές δράσεις του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, οι οποίες θα μοιράσουν επιδοτήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ σε περίπου 56.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για τις δράσεις «ψηφιακός μετασχηματισμός» και «πράσινη μετάβαση», με την πρώτη να προκηρύσσεται έως τις 31 Ιανουαρίου και τη δεύτερη να ακολουθεί αμέσως μετά. Η δράση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό έχει αρχικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, ενώ η δράση για την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ.

Αλλάζει η στόχευση για τα επενδυτικά σχέδια

Οι δύο δράσεις που έρχονται επιβεβαιώνουν και την αλλαγή της στόχευσης σε επίπεδο επιδότησης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων. Πλέον, οι δαπάνες που θα επιδοτούνται απομακρύνονται από τη γενική επιχειρηματικότητα και αποκτούν πιο ειδική στόχευση, αφού θα αφορούν σε εξειδικευμένα «πράσινα» και «ψηφιακά» επενδυτικά σχέδια.

«Βασική μας επιδίωξη είναι να κλείσουμε το συντομότερο δυνατό το ψηφιακό και πράσινο χάσμα των ελληνικών επιχειρήσεων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», εξηγούσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης. «Δεν πρόκειται να επιδοτηθούν πια κτήρια. Θα επιδοτούνται όμως ‘πράσινα’ κτήρια», σχολίαζε την ίδια ώρα σύμβουλος του υφυπουργού.

Κατά προτεραιότητα η ένταξη

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, η υπαγωγή των επιχειρήσεων στα δύο προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας και όχι μέσω συγκριτικής αξιολόγησης, όπως ίσχυε παλαιότερα. Πλέον, την ένταξή τους στις δράσεις θα διασφαλίζουν πρώτα οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις έχουν προηγηθεί και η σειρά προτεραιότητας θα τηρείται «μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός».

«Στη συγκριτική αξιολόγηση περιμέναμε τις επιχειρήσεις να καταθέσουν τις αιτήσεις για τα επενδυτικά τους σχέδια ώστε να βαθμολογηθούν στη συνέχεια. Ήταν μια διαδικασία που συνήθως έπαιρνε παράταση και μετά ακολουθούσαν οι ενστάσεις. Οι επιχειρήσεις ενημερώνονταν μετά από περίπου 12 μήνες ότι έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ», ανέφερε ο κ. Τσακίρης κάνοντας λόγο για διαδικασίες μεγάλης αβεβαιότητας.

Τώρα η αξιολόγηση θα γίνεται κατά προτεραιότητα, με κριτήρια on-off και με βασική αρχή των προγραμμάτων ότι «σε όρους ποιότητας όλες οι επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι ίδιες».

Η δυνατότητα τροποποίησης και το νέο ΟΠΣΚΕ

Στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει μια ακόμη δομική αλλαγή. Πλέον οι προσκλήσεις για τις δράσεις θα έχουν δυνατότητα τροποποίησης, ενώ παλαιότερα δεν είχαν.

Στο μεταξύ, προτού προκηρυχθούν οι δύο νέες δράσεις του ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, θα πρέπει να ανοίξει το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του ΠΣΚΕ. Το νέο σύστημα είναι πιο λειτουργικό από το προηγούμενο που ήταν προβληματικό σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και φιλικότερο προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, διασφαλίζει τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με όλα τα βασικά συστήματα του κράτους, όπως taxisnet, Εργάνη κλπ.

Στόχος του υπουργείου είναι το νέο ΟΠΣΚΕ να ανοίξει αύριο Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και ώρα 12.00. Σε αυτό, θα πρέπει να μπουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις – αλλά και οι σύμβουλοι των επιχειρήσεων – και να δημιουργήσουν ένα προφίλ. Πρόκειται για μια γρήγορη και αποκλειστικά ηλεκτρονική διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος.

Οι χρόνοι υλοποίησης των σχεδίων και εκταμίευσης των ποσών

Εφόσον μια επιχείρηση ενταχθεί σε δράση του νέου ΕΣΠΑ, τότε λαμβάνει έναν συγκεκριμένο χρόνο υλοποίησης του επενδυτικού της σχεδίου, ο οποίος αφορά στην κάθε επιχείρηση ξεχωριστά. Υπενθυμίζεται εδώ ότι παλαιότερα υπήρχε συγκεκριμένη προθεσμία υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων για όλες τις επιχειρήσεις, γεγονός που δημιουργούσε αρκετά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των ενισχύσεων, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός 36 μηνών, ενώ τον κυρίαρχο ρόλο σε όλα τα ποσά θα διαδραματίζει πάντοτε ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Οι δύο δράσεις

Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ

Η δέσμη δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων ως προς την υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα, καλύπτοντας στοχευμένες ανάγκες τους ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους, αλλά και τις διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις δράσεις, ως εξής:

Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ. Αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στη λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από 18.000 έως και 30.000 ευρώ.

Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ. Αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από 50.000 έως και 650.000 ευρώ.

Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ. Αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από 200.001 έως και 1.200.000 ευρώ.

Πράσινη μετάβαση ΜμΕ

Η δέσμη δράσεων «πράσινη μετάβαση ΜμΕ» στοχεύει στην αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Στις επιλέξιμες δαπάνες των δράσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: κτήρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, μηχανήματα – εξοπλισμός , πιστοποίηση προϊόντων, δαπάνες marketing, καθώς και δαπάνες για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο δράσεις, ως εξής:

Δράση 1 – Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ. Αφορά σε επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 200.001 έως και 1.000.000 ευρώ.

Δράση 2 – Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ. Αφορά σε επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

Να σημειωθεί εδώ ότι υποβολή αίτησης χρηματοδότησης επιτρέπεται είτε μόνο στη Δράση 1 – «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ » είτε μόνο στη «Δράση 2 – «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ».

Μαρίνα Φούντα (Πηγή)







Πρόσφατα Άρθρα


Larissa News - Τελευταίες Ειδήσεις

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...