Skip to main content
Ακρίβεια ανατιμήσεις τρόφιμα

Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές των τροφίμων, κάτι που αποτυπώνεται και στα πλέον επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και δείχνει την πλήρη αποτυχία του «καλαθιού του νοικοκυριού», το οποίο εξακολουθεί να διαφημίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι οι τιμές στα ράφια όχι μόνο δεν συγκρατούνται, αλλά ολοένα και αυξάνονται, γεγονός που τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ουσιαστικά, η μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού (στο 7% τον Ιανουάριο) δεν αποτυπώνεται στα ράφια του σούπερ μάρκετ, όπου η ακρίβεια ενισχύεται συνεχώς γονατίζοντας τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 7%, από 7,2% τον περασμένο Δεκέμβριο και έναντι αύξησης 6,2% τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, η επιβράδυνση αυτή οφείλεται στη μικρή μείωση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ, αντιθέτως, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε 15,4% για 20ό συνεχόμενο μήνα, κάτι το οποίο δείχνει την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τη συγκράτηση των τιμών.

Η εικόνα στα τρόφιμα, από το 13,5% του Σεπτεμβρίου, έφτασε στο 14,8% τον Οκτώβριο του 2022, άγγιξε το 15% τον Νοέμβριο, για να κορυφωθεί στο 15,5% τον Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο βρέθηκε στο 15,4%, κάτι το οποίο δείχνει ότι συνεχίζεται η μεγάλη ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

20 ακριβά προϊόντα

Οι ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα

Αναφορικά με τα σημερινά στοιχεία, μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις που καταγράφονται στον κλάδο των τροφίμων. Αυξήθηκαν κατά 25% οι τιμές σε γαλακτοκομικά και αυγά, κατά 23,1% στα έλαια, κατά 19% στα κρέατα, κατά 18,6% στα δημητριακά και κατά 15,7% στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Αυξημένες ήταν οι τιμές και στα λαχανικά κατά 11%.

Υψηλότερο κατά 25% ήταν το κόστος στα στερεά καύσιμα, ενώ σημειώθηκε πτώση 15,4% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αντιθέτως, κατά 34,7% μεγαλύτερο είναι το κόστος φυσικού αέριου.

Στις μεταφορές οι ανατιμήσεις φτάνουν το 52,4% στα αεροπλάνα, το 32,9% στα ταξί και το 26,7% στα πλοία.

Ακόμη, άνοδος 10,6% διαπιστώνεται στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες. Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε ηλεκτρισμό (15,4%), εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας (4,9%) και τηλεφωνικές υπηρεσίες (1,2%).

Μεγάλες αυξήσεις μέσα σε έναν μήνα

Το μέγεθος των ανατιμήσεων είναι τέτοιο, που σημειώνεται ακόμη και σε μηνιαία σύγκριση (Δεκέμβριος 2022-Ιανουάριος 2023). Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μηνιαία σύγκριση υπήρξαν νέες αυξήσεις τιμών σε ψωμί (0,9%), πίτσες και πίτες (4,5%), μοσχάρι (0,9%), αλλαντικά (2,4%), ψάρια νωπά (2,2%), τυριά (2,6%), αυγά (3,4%), έλαια και λίπη (0,9%), λαχανικά νωπά (2,2%), λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (2,3%), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά (1,7%), σάλτσες-καρυκεύματα (4,8%), αλκοολούχα ποτά-μη σερβιριζόμενα (3%), ενοίκια κατοικιών (0,5%), ηλεκτρισμό (1%), φυσικό αέριο (2,5%), πετρέλαιο θέρμανσης (11%), οικιακές υπηρεσίες (1,2%), μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (2,3%), εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία (0,7%), άλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,5%) και ασφάλιστρα υγείας (5,7%).

Αντιθέτως, μειώσεις τιμών καταγράφηκαν σε δημητριακά για πρωινό (5,3%), φρούτα νωπά (1,1%), δημοτικά τέλη (2%), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (0,5%) και πετρέλαιο κίνησης (1,3%).

Την επόμενη εβδομάδα το market pass

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την κάρτα αγορών, το γνωστό market pass, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να γίνουν οι πρώτες πληρωμές έως τις 3 Μαρτίου. Όσοι υποβάλουν αίτηση από την 1η έως τη 15η Μαρτίου θα λάβουν τις πρώτες ενισχύσεις έως τις 20 του μηνός.

Υπενθυμίζεται ότι θα δοθεί ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως το συγκεκριμένο μέτρο θα ενισχύσει τις αυξήσεις των τιμών.







Πρόσφατα Άρθρα


Larissa News - Τελευταίες Ειδήσεις

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...