Skip to main content
Διονύσης Τσακνής Λάρισα

Μέσα σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα  απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε καλλιτέχνη και όχι μόνο για συζητήσουμε ,να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε..Μπορούμε να ζήσουμε σήμερα αλλιώς; Τι δείχνουν οι αγώνες των καλλιτεχνών; Ποιες οι θέσεις του ΚΚΕ και γιατί να συμπορευτεί κανείς με το κόμμα μας;

Μας γεμίζει αισιοδοξία ότι οι σημερινοί, αλλά και οι αυριανοί καλλιτέχνες πιστεύουν στη δύναμη του αγώνα, παίρνουν τις τύχες του κλάδου πάνω τους, δεν περιμένουν κανένα να τους χαρίσει το δίκιο τους. Ήδη συμπληρώνονται δύο μήνες που καλλιτέχνες και σπουδαστές στον χώρο των Τεχνών βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, απεργίες, αξιοποιούν και οξυμένες μορφές πάλης, δείχνοντας την αντίθεσή τους στο κατάπτυστο ΠΔ 85 και στην κυβερνητική τροπολογία 1565/23. Συγκεκριμένα, οι δύο παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις επιχειρούν :  Η πρώτη να υποβαθμίσει τα πτυχία των καλλιτεχνών από το επίπεδο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε απολυτήρια Λυκείου (επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και η δεύτερη να περιορίσει ακόμη περισσότερο το ήδη κουτσουρεμένο δικαίωμά τους στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σε στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Στην ολομέτωπη επίθεση στον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του προστέθηκε ένα ακόμα κεφάλαιο. Η μετατροπή των 5 μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ (από τη μέχρι σήμερα υπαγωγή τους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ) και η συνεπαγόμενη ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας τους.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό να αξιοποιούνται οι δίκαιοι αγώνες του καλλιτεχνικού κόσμου ένθεν κακείθεν για να επιβληθεί ένα δραματικό χτύπημα στα συνολικά μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, για να πραγματοποιηθεί η διακηρυγμένη αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποτελεί χτύπημα γι΄ αυτό το μαζικό κίνημα να κρίνει μια νομική διαδικασία στο ΣτΕ αν τελικά είναι δίκαια και «συνταγματικά ορθά» τα αιτήματα των καλλιτεχνών!

Το πραγματικό πρόβλημα στον χώρο των καλλιτεχνών και της Εκπαίδευσής τους πηγάζει από το γεγονός ότι η ιδιωτική Καλλιτεχνική Εκπαίδευση, η αγορά καλλιτεχνικών προσόντων είναι παγιωμένη χρόνια τώρα και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ επιχειρούν να διαβαθμίσουν τα πτυχία των καλλιτεχνών συμφωνώντας στην ουσία του προβλήματος : Ότι χρειάζονται πτυχία και απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων, Εκπαίδευση διαφοροποιημένη, 3ετής, 4ετής, 5ετής, για κάθε βαλάντιο σπουδαστή και τελικά για κάθε εργοδοτική όρεξη στο επάγγελμα. Τα αιτήματα των καλλιτεχνών δεν αφορούν απλά κάποια συγκυριακή - προσωρινή μισθολογική βελτίωση, και μάλιστα μόνο για μια μερίδα τους, αλλά τη μη υποβάθμιση των σημερινών σπουδών, των αναγνωρισμένων από το κράτος πτυχίων τους και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, καθώς και τη γενικότερη αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, της Τέχνης και των ανθρώπων της.

Το σχέδιο της ΚΥΑ που κατατέθηκε στις 17/02/2023 από την κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται σε αυτήν την ανάγκη. Αφορά μόνο τους απασχολούμενους στους ΟΤΑ καλλιτέχνες και όχι όσους παρέχουν καλλιτεχνικό ή συναφές έργο σε άλλους τομείς του Δημοσίου (π.χ. στην Εκπαίδευση). Δημιουργείται ένα ειδικό μισθολόγιο, του οποίου η εξέλιξη θα ρυθμίζεται κάθε φορά με Υπουργική Απόφαση. Οι καλλιτεχνικές ειδικότητες που περιλαμβάνει δεν εντάσσονται στην υπάρχουσα κατηγορία ΤΕ του ενιαίου μισθολογίου για το Δημόσιο, όπως είναι το αίτημα των καλλιτεχνών. Σκόπιμα η νέα κατηγορία προσδιορίζεται ως «Καλλιτεχνικού Εργου», που δεν αντιστοιχεί σε κάποια εκπαιδευτική βαθμίδα, όπως οι κατηγορίες του ενιαίου μισθολογίου (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ)

Αποτυπώνοντας τη συνολική εικόνα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους καλλιτέχνες διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο αιτημάτων που δεν αποτελεί άλλο ένα μοντέλο διαβάθμισης. Αντίθετα, διατρανώσαμε το αίτημα «Καμιά πιστοποίηση/κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων», που απαντάει σήμερα στην ανάγκη να υπάρχουν:

  • Ενιαία Ανώτατη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση
  • Καμιά υποβάθμιση των σπουδών και πτυχίων των καλλιτεχνών, των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων
  • Δυνατότητα αντιστοίχισης των σημερινών πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών με αυτά των πανεπιστημιακών καλλιτεχνικών σχολών με διαδικασίες εξομοίωσης που θα θεσπίσουν το υπουργείο Παιδείας και οι Ανώτατες Καλλιτεχνικές Σχολές.
  • Αναβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων σε όλες τις τάξεις του σχολείου με επιστημονικό τρόπο. Καθιέρωση δημόσιου και δωρεάν συστήματος Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης παράλληλης με τη 12χρονη υποχρεωτική σχολική Εκπαίδευση, για τα παιδιά με ιδιαίτερα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα.
  • Εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους χώρους και κλάδους των καλλιτεχνών, με αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η πρόταση του ΚΚΕ απαντάει στις ανάγκες του σήμερα. Οι σύγχρονοι όροι Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης πρέπει να γίνουν και κριτήριο ψήφου

Οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών μπορούν να γίνουν το έδαφος για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, για τον τρόπο που ανοίγουν δρόμοι για πραγματικές κατακτήσεις στον χώρο του Πολιτισμού, συνυφασμένες με την αξιοπρέπεια και τις διαδικασίες δημιουργίας του καλλιτέχνη. Να βγουν συμπεράσματα που θα αξιοποιηθούν στη συνέχιση και εξέλιξη του αγώνα, στην οργάνωση της πάλης , στα αιτήματα αλλά και στον τρόπο που αυτά αποκρυσταλλώνονται ως συλλογική πείρα, ως παρακαταθήκη, ως στάση ζωής και δημιουργίας, ως κριτήριο ακόμα και ψήφου στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές! Δίνουμε ραντεβού την Κυριακή στο θέατρο του Μύλου ώστε να γεμίσουμε δύναμη και αισιοδοξία.

Κ Ο Β Καλλιτεχνών της ΤΟ Λάρισας του ΚΚΕ







Πρόσφατα Άρθρα


Larissa News - Τελευταίες Ειδήσεις

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...