Skip to main content
ΣΥΡΙΖΑ Κυβερνητικό Πρόγραμμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δημοσιοποίησε το κυβερνητικό του πρόγραμμα, το οποίο συγκεντρώνει μια σειρά από άμεσα μέτρα ανακούφισης της κοινωνικής πλειοψηφίας από το κύμα ακρίβειας, τον υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο τα άμεσα μέτρα, το λεγόμενο "πρόγραμμα των 50 ημερών", όσο και πιο μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στην εργασία, την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, τον πολιτισμό και το κράτος Δικαίου. Έμφαση μάλιστα δίνεται στα ζητήματα που αφορούν το κόσμο της εργασίας, όπως και στην αναστήλωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δύο πεδία στα οποία η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία.

Αιχμή του προγράμματος αποτελούν και οι άμεσες παρεμβάσεις που προβλέπει για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Θέμα για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση. Σε πρώτη φάση προβλέπεται το άμεσο σταμάτημα των 700.000 πλειστηριασμών που προετοιμάζονται και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει ώς την μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος των τελευταίων δεκαετιών.

Το πρόγραμμα των 50 ημερών

Το «Πρόγραμμα των 50 ημερών», το οποίο συντίθεται από νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, συνοψίζεται στο τρίπτυχο:

  • Αύξηση μισθών
  • Μείωση τιμών και
  • Ρύθμιση χρεών

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, "ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, θα εφαρμόσει μια δέσμη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση του εισοδήματος της πλειονότητας των πολιτών. Τα μέτρα αυτά δεν εξαντλούν τις παρεμβάσεις, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται, σε κάθε τομέα δημόσιας πολιτικής, αλλά στοχεύουν στην άμεση ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας, εντός των πρώτων 50 ημερών της προοδευτικής διακυβέρνησης" και παρατίθενται αναλυτικά:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα
  • Θεσμοθέτηση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Στον δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%
  • Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019 (πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια) και χορηγούμε την αύξηση του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.
  • Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της Ν.Δ. και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας
  • Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέος σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019
  • Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%
  • Φορολόγηση άμεσα των υπερκερδών που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων
  • Μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ρεύματος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ)
  • Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος ειδικότερα τους ευάλωτους καταναλωτές, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας αναπροσαρμογής






Πρόσφατα Άρθρα


Larissa News - Τελευταίες Ειδήσεις

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...