Skip to main content
Μάξιμος Χαρακόπουλος Γιορτή Ακτινιδίου Πυργετού

«Εκείνο που θα ήθελα να κρατήσετε από την παρέμβασή μου είναι ότι χρειαζόμαστε ουσιαστικά τρία πράγματα για να μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον του ακτινιδίου και ευρύτερα της πρωτογενούς παραγωγής στην περιοχή μας: συνεργασία, εξωστρέφεια, πιστοποίηση». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λάρισας Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από την απερχόμενη πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού κ. Βασιλική Κολλάτου στο πλαίσιο της 16ης Γιορτής Ακτινιδίου.

Αφού επαίνεσε την δημοτική αρχή Τεμπών για το άνοιγμα της γιορτής προς την κοινωνία, ο Θεσσαλός πολιτικός, αρχικά εστίασε στις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα για το ακτινίδιο. Όπως ανέφερε «είχαμε την ευκαιρία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στα εγκαίνια του ψυγείου-συσκευαστηρίου της Ομάδας Παραγωγών να αναφερθούμε εκτενώς στην αξία του ακτινιδίου και να συγχαρούμε την Ομάδα για τη μεγάλη αυτή επένδυση και πρόοδο που κάνει, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο μοναδικό αυτό προϊόν, που είναι σήμα κατατεθέν για την περιοχή. Και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί συνέβαλα κατά τη θητεία μου ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και να δημιουργηθεί η Ομάδα Παραγωγών ακτινιδίου, που μνημόνευσε και ο πρόεδρος Θανάσης Ευθυμίου».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που συνεχάρη, επίσης, την προηγούμενη διοίκηση της Ομάδας Παραγωγών και του Αγροτικού Συνεταιρισμού, για τη συμβολή της στην πρόοδο που έχει υπάρξει, απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να ενισχυθεί η προοπτική του προϊόντος, αναλύοντας το τρίπτυχο: συνεργασία - εξωστρέφεια - πιστοποίηση.

Συνεργασία

Όπως είπε «την αξία της συνεργασίας την μαρτυρά η πρόοδος που έχει συντελεστεί από την Ομάδα Παραγωγών και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό. Ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που έχουμε από εξωγενείς παράγοντες μία ενεργειακή και κατ’ επέκταση οικονομική κρίση, συνειδητοποιούμε όλοι την αξία της οικονομίας κλίμακος. Οικονομίες κλίμακος επιτυγχάνουμε όταν συνενώνουμε δυνάμεις. Οι Συνεταιρισμοί, οι Ομάδες Παραγωγών μπορούν να διαπραγματεύονται και καλύτερες τιμές για τα προϊόντα και καλύτερες τιμές για τα αγροτικά εφόδια και να υλοποιούν προγράμματα ανάπτυξης.

Εξωστρέφεια

Δεν αρκεί, όμως, να παράγουμε κάτι που παρήγαγαν οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας γιατί έτσι μάθαμε. Το πρώτο κριτήριο για την παραγωγή ενός προϊόντος είναι τι θέλει η αγορά. Αν παράγουμε κάτι και δεν μπορούμε να το πουλήσουμε δεν έχει αξία. Αν κάτι το ζητάει η αγορά, έχει αυξημένη τιμή και προσδίδει κέρδος στους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία. Το ακτινίδιο είναι μία παραγωγή με μέλλον. Η Ελλάδα -ειπώθηκαν τα στοιχεία από τον δήμαρχο νωρίτερα- είναι από τις ανερχόμενες χώρες στην παραγωγή ακτινιδίου. Έχει μέλλον, λοιπόν, αυτό το προϊόν, το ζητάει η παγκόσμια αγορά άρα μπορούμε να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο σε αυτό.

Πιστοποίηση

Το τι ζητά, όμως, η παγκόσμια αγορά έχει ως προϋπόθεση -και αυτή είναι η τρίτη παράμετρος του τρίπτυχου- την ταυτότητα του προϊόντος. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά ποιοτικό το ακτινίδιο, εδώ, στο Δέλτα του Πηνειού. Δεν αρκεί να το ξέρουμε εμείς. Πρέπει να πιστοποιείται για να μπορεί ο Ευρωπαίος καταναλωτής να είναι σίγουρος για αυτό που θέλει να καταναλώσει. Και για να κερδίσει μία θέση στο ράφι στις ευρωπαϊκές αγορές, σε καταναλωτές που είναι απαιτητικοί και είναι αποφασισμένοι να πληρώσουν και κάτι παραπάνω για να έχουν ένα ποιοτικό προϊόν, προϋπόθεση είναι η πιστοποίηση.

Επομένως, το επόμενο βήμα, είναι να “τρέξει“ πιο γρήγορα ο φάκελος για την πιστοποίηση του ακτινιδίου, εδώ στο Δέλτα του Πηνειού, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

Με αυτές τις τηλεγραφικές σκέψεις, να συγχαρώ όλες και όλους όσοι εργάζονται στην Ομάδα Παραγωγών, στον Συνεταιρισμό και στον δήμο, τον Σύλλογο Γυναικών, και βεβαίως, τον Πολιτιστικό Σύλλογο για την όμορφη βραδιά που διοργάνωσε, την Εκκλησία που πάντοτε είναι παρούσα και ευλογεί τους “καρπούς των δέντρων”, όπως διάβασε νωρίτερα ο πατήρ Αλέξανδρος. Καλές σοδειές, καλές παραγωγές, υγεία και δύναμη στην καθεμιά και τον καθέναν. Καλή διασκέδαση».

Ακολούθησε λαϊκό γλέντι στην πλατεία του Πυργετού.

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...