Skip to main content
πληρωμή ΕΛΓΑ για ζημιές

Την πληρωμή αυτή είχε προαναγγείλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με δηλώσεις του στις 16 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας πως αποτελεί τη µεγαλύτερη αποζηµίωση σε µία δόση στο ιστορικό του ΕΛΓΑ.

Οι αποζημιώσεις αυτές, δεν πρέπει να συγχέονται με τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά προϊόντων, οι οποίες θα καταβληθούν μέσω της γνωστής διαδικασίας των de minimis, αλλά και υπό το νέο πλαίσιο κρατικών αποζημιώσεων, τα λεγόμενα ουκρανόμετρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανοενισχύσεις αφορούν ποσό 50 εκατ. ευρώ και τα de minimis περί τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ στελέχη της κυβέρνησης καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, την εβδομάδα που πέρασε, έκαναν λόγο για επιτάχυνση της διαδικασίας πίστωσης και των εν λόγω ενισχύσεων.

Τέλη Μαρτίου το ΠΣΚΕ για τη β’ δόση του 14χίλιαρου

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα (ΠΣΚΕ) για να υποβληθούν τα αιτήματα πληρωμής από τους χιλιάδες παραγωγούς, που είχαν ενταχθεί στο υπομέτρο 6.3, προκειμένου κατόπιν να λάβουν τη β' δόση από το 14χίλιαρο, που αντιστοιχεί σε 4.200 ευρώ.

Αυτή είναι η τελευταία ενημέρωση που έχουν οι κατά τόπους ΔΑΟΚ από τους αρμόδιους του υπουργείου της πλατείας Βάθη. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα αιτήματα, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2-3 μήνες για την πληρωμή των δικαιούχων, καθώς πρέπει να γίνει και επιτόπιος έλεγχος.

Υπενθυμίζεται ότι για την έγκριση και καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του υπομέτρου 6.3, ο δικαιούχος υποβάλλει αντίγραφο της Αίτησης Πληρωμής Β’ Δόσης, όπως παράγεται από το ΠΣΚΕ, για την καταβολή της β’ δόσης, η οποία ανέρχεται στο 30% του συνολικού ποσού στήριξης, ήτοι ίσο με 4.200 ευρώ. Η Αίτηση Πληρωμής Β’ Δόσης υποβάλλεται υπογεγραμμένη από τον δικαιούχο ή τον αρχηγό της εκμετάλλευσης, συνοδευόμενη από τα προβλεπόμενα στο οικείο θεσμικό πλαίσιο δικαιολογητικά και παραστατικά στη ΔΑΟΚ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Ο διοικητικός έλεγχος των αιτημάτων πληρωμής καθώς και η αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης διενεργείται από τη ΔΑΟΚ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και η τελική πληρωμή καταβάλλεται εντός 5 ετών από την ένταξη.

Μετά τις 20 Φεβρουαρίου αποζηµιώσεις µαστιχοπαραγωγών 1.000.000 ευρώ

Σε περίπου 1.000.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό της αποζηµίωσης που θα δοθεί στους µαστιχοπαραγωγούς από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστησαν από τις βροχές του περασµένου Αυγούστου. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργο Τούµπο, ήδη όσοι έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους θα πληρωθούν άµεσα, ενώ οι υπόλοιποι σε επόµενη πληρωµή και αφού εξοφλήσουν πρώτα τις εισφορές.

Τα ποσοστά της ζηµιάς κυµαίνονται από 5% το χαµηλότερο έως 35% το υψηλότερο σύµφωνα µε τους ελέγχους που πραγµατοποίησαν οι αρµόδιοι υπάλληλοι. Να σηµειωθεί ότι τα πορίσµατα έχουν αναρτηθεί στην σχετική ενότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΛΓΑ όπου µπορεί να πληροφορηθεί ο καθένας εξατοµικευµένα τα ποσοστά ζηµιάς, µε κωδικούς Taxis Net.

Όσον αφορά τώρα  τον προγραµµατισµό της πληρωµής, σύµφωνα µε πληροφορίες του βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, οι πρώτες αποζηµιώσεις θα καταβληθούν µετά τις 20 Φεβρουαρίου.
Πηγή

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...