Skip to main content
παράταση Εξοικονομώ 2021

Συμπληρώνοντας δύο εβδομάδες από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα προβλήματα στην ιστοσελίδα buildingcert.gr, την πλατφόρμα του ΥΠΕΝ μέσω της οποίας εκδίδονται τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης των κτιρίων, και μία εβδομάδα από τις δύο της τελευταίας παράτασης που δόθηκε στην υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021“, καταγράφουμε το τί συνέβη, ποια δεδομένα συνέλλεξε και αξιολόγησε το ΥΠΕΝ και τελικά, σε ποια απόφαση οδηγείται βάσει των τελευταίων αυτών εξελίξεων.

Αρχικά, όπως είναι ήδη γνωστό, τα προβλήματα πρόσβασης στην ιστοσελίδα buildingcert.gr, ξεκίνησαν τη Δευτέρα 24/01, λόγω της κακοκαιρίας που εκδηλώθηκε στην Αττική (& όχι μόνο). Τα προβλήματα αυτά προκάλεσαν με τη σειρά τους τεράστιο πρόβλημα στις αιτήσεις του “Εξοικονομώ 2021” και όχι μόνο, καθώς η αδυναμία έκδοσής τους επηρεάζει και μια σειρά από άλλες διαδικασίες, όπως αυτές των μεταβιβάσεων ακινήτων, της ηλεκτροδότησης κλπ.

Φτάνοντας στην Τετάρτη 16/01, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Σήμερα Τετάρτη, 26.1.2022, από ώρα 13.15, αποκαταστάθηκε η λειτουργία των εφαρμογών που φιλοξενούνται στην υπολογιστική υποδομή του Κέντρου, δηλαδή: buildingcert.gr, fuelprices.gr, fuelstats.gr και escoregistry.gr. Για αποτυχίες που τυχόν συμβούν κατά τις πρώτες ώρες, λόγω της αναμενόμενης υπερφόρτωσης των συστημάτων, ζητούμε εκ νέου συγνώμη.»

Την αμέσως επόμενη μέρα, δηλαδή την Πέμπτη 27/01, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε πως παρατείνει κατά 15 ημέρες την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων του «Εξοικονομώ 2021». Έτσι, θα περίμενε κανείς πως η νέα καταληκτική ημερομηνία της 15ης/02 για τις αιτήσεις μονοκατοικιών/μεμονωμένων διαμερισμάτων στο «Εξοικονομώ 2021» σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του ΚΑΠΕ για την αποκατάσταση της λειτουργίας των εφαρμογών που φιλοξενεί μεταξύ των οποίων και το buildingcert, θα σήμαινε και τη λήξη των προβλημάτων. Αντί όμως να συμβεί αυτό, η αδυναμία έκδοσης Π.Ε.Α. συνεχίστηκε και μέσα στις επόμενες μέρες.

Με τα προβλήματα να συνεχίζονται και τις διαμαρτυρίες των μηχανικών να εντείνονται, το ΚΑΠΕ αναγκάστηκε να εκδώσει νέα ανακοίνωση, την Παρασκευή 28/01 το απόγευμα, στην οποία ανέφερε τα εξής:
«Όπως αναμενόταν, λόγω της επιταχυνόμενης ζήτησης και, εξ αυτής, της υπερφόρτωσης των συστημάτων, η υλικοτεχνική υποδομή του buildingcert.gr εξυπηρετεί μόνο ένα μέρος της και αυτόματα απορρίπτει την υπόλοιπη. Με τη σταδιακή εξυπηρέτηση της ζήτησης, τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος. Ζητούμε συγνώμη για την περιστασιακή ταλαιπωρία και παρακαλούμε να αποφεύγεται η έκδοση νέων ΠΕΑ, εάν δεν επείγει. Υπενθυμίζουμε ότι η λήξη του Α’ Κύκλου του «Εξοικονομώ» παρατάθηκε κατά 15 ημέρες.»

Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας 31/01, το ΚΑΠΕ εξέδωσε μια ακόμα ανακοίνωση, με την οποία περιέγραφε την κατάσταση έως εκείνη τη στιγμή ως εξής:

«Από την Τετάρτη, 26.1.2022, ώρα 13:15, που αποκαταστάθηκε η λειτουργία των εφαρμογών που φιλοξενούνται στην υπολογιστική υποδομή του Κέντρου, και μέχρι σήμερα, Δευτέρα, 31.1.2022, ώρα 14.00, έχουν εκδοθεί από το buildingcert.gr συνολικά 6.267 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης. Ωστόσο, η υπερφόρτωση του συστήματος δεν επιτρέπει ακόμη την πλήρη ανταπόκρισή του. Ζητούμε την κατανόησή σας και εργαζόμαστε για τη βελτίωση της λειτουργίας του»

Σύμφωνα με το ΚΑΠΕ που διαχειρίζεται την πλατφόρμα, την Τετάρτη 02/02 , η διαχειριστική ικανότητα του buildingcert.gr μετά την πρόσφατη διακοπή ηλεκτροδότησης των υποδομών του συστήματος είχε πλέον αποκατασταθεί, παρέμεναν όμως οι συνθήκες υπερφόρτωσης:
«H διαχειριστική ικανότητα του buildingcert.gr έχει αποκατασταθεί μετά την πρόσφατη διακοπή ηλεκτροδότησης των υποδομών του συστήματος. Τη δεύτερη ημέρα από την επανεκκίνηση του συστήματος, δηλαδή την 27η Ιανουαρίου, παρατηρήθηκε η μέγιστη ημερήσια έκδοση ΠΕΑ (Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης), τα οποία ανήλθαν στα 1823. Από τις 10.12.2021 που το buildingcert.gr άρχισε να εκδίδει ΠΕΑ για το «Εξοικονομώ 2021» (το «Εξοικονομώ 2021» άρχισε να δέχεται αιτήσεις στις 13.12.2021) μέχρι και την Τετάρτη 2.2.2022, ώρα 16:59, έχουν εκδοθεί συνολικά 48.640 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας και εργαζόμαστε για την ανταπόκριση του συστήματος στις συνθήκες υπεραπασχόλησης που έχουν προκληθεί.»

Σε αυτό το χρονικό σημείο και πέρα όμως από τα προβλήματα με την έκδοση των ΠΕΑ, αξίζει να σημειωθεί πως χρειάστηκε να φτάσουμε στην Πέμπτη 03/02 το απόγευμα για να εκδοθεί το επίσημο αρχείο με τις 86 συχνότερες ερωταπαντήσεις του “Εξοικονομώ 2021”, ουσιαστικά εκπρόθεσμα βάσει της αρχικής καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα, παρά το γεγονός πως μέσω του αρχείου δίνονται απαντήσεις που αφορούν και στη φάση προετοιμασίας υποβολής αιτήσεων. Την έκδοση του αρχείου των ερωταπαντήσεων ακολούθησε η έκδοση αρχείου με νέες συστάσεις σε τεχνικά ζητήματα από ΤΕΕ & το ΥΠΕΝ.

Όπως έγκαιρα, στις 31/01 είχε αναδείξει το B2Green, το ΥΠΕΝ είχε σκοπό να αξιολογήσει τις εξελίξεις της εβδομάδας που πέρασε για να καταλήξει στο αν θα δοθεί νέα παράταση, η οποία θα παρέτεινε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο “Εξοικονομώ 2021” μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Μαζί με τις ανωτέρω εξελίξεις, ανακοινώσεις, εκδόσεις αρχείων ερωταπαντήσεων κλπ., συνεκτιμήθηκαν όχι μόνο τα αιτήματα για νέα παράταση από φορείς μηχανικών αλλά και η κατάσταση στο buildingcert μέχρι και την τελευταία στιγμή. Σημειώνουμε πως παρά την έκδοση αρκετών ΠΕΑ, τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ενδεικτικά αναφέρουμε προβλήματα που αφορούν στην επιτυχή έκδοση των ΠΕΑ, μηνύματα που εξακολουθούν να εμφανίζονται και αφορούν σε αδυναμία οριστικής υποβολής λόγω υπέρβασης ορίου του μέγιστου αριθμού χρηστών στο server των υπολογισμών, αδυναμία έγκαιρης απόκρισης κλπ. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του B2Green και μετά την συνεκτίμηση όλων των ανωτέρω, φαίνεται πως το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται τελικά στην παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στο “Εξοικονομώ 2021”, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Αυτό που απομένει είναι να ανακοινωθεί και επίσημα (πάντα εκτός συνταρακτικού απροόπτου) και βέβαια, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που θα απομείνει, να λειτουργήσει στοιχειωδώς σωστά το πρόγραμμα.
b2green







Πρόσφατα Άρθρα


Larissa News - Τελευταίες Ειδήσεις

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...