Skip to main content
Εκλογές χαμένη ψήφος

Πολώνεται το κλίμα τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τους αρχηγούς των κομμάτων να βγαίνουν μπροστά με επιθέσεις στον αντίπαλο, ατάκες και συνθήματα, που απευθύνονται περισσότερο στο θυμικό και λιγότερο στη… λογική.

Την ίδια στιγμή, έχοντας γίνει σαφές σε όλους ότι η διαφορά κρίνεται στις «λεπτομέρειες», πλαγιοκοπούν τα εξωκοινοβουλευτικά – προς το παρόν – μικρότερα κόμματα, τα οποία μπορεί να τους κοστίσουν σε κρίσιμες ψήφους και έδρες στη Βουλή.

Τα της… «δεξιάς πολυκατοικίας» ξεκαθαρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «ντεμέκ πιστούς και ντεμέκ πατριώτες», επιδιώκοντας να διαφυλάξει τα «νώτα» της Νέας Δημοκρατίας από «νεόκοπους ψευτοπατριώτες» και από «ηγετίσκους που επικαλούνται την πίστη της αγάπης αλλά με λόγια μίσους».

Παράλληλα, επιμένει να αποκαλεί «εθνική εξαίρεση» τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την Θράκη και το προσφυγικό, την ίδια στιγμή που… συγχαίρει τους πολίτες επειδή τον Μάιο είπαν «όχι» στον διχασμό.

«Όσοι προεξοφλούν το αποτέλεσμα καλά θα κάνουν να μη βιάζονται», διαμηνύει από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να εμψυχώσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη μεγάλη ήττα της 21ης Μαΐου, ενώ υπόσχεται ότι το κόμμα «αλλάζει εν κινήσει» για να φέρει πίσω τους δυσαρεστημένους – μετά και την τονωτική «ένεση» δημόσιας στήριξης από τον πρώην στενό του συνεργάτη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Για μια αξιόπιστη αντιπολίτευση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στον διμέτωπο κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τους Μητσοτάκη και Τσίπρα ένα «τοξικό δίπολο» και επιδιώκοντας να επανακτήσει μέρος της χαμένης αίγλης του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ.

Υποσχόμενος ότι η παράταξη έχει και πάλι ως βασικό της αντίπαλο τη Δεξιά, διεκδικεί το ρόλο της αξιόπιστης αντιπολίτευσης στη Νέα Δημοκρατία και όχι του «χρυσού χορηγού» της, όπως έχει χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια «100% μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση», που μπορεί να ασκήσει μόνο το ΚΚΕ, υπόσχεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στέλνοντας μήνυμα στον Μητσοτάκη πως «ήρθαν και άλλοι καβάλα στο άλογο, αλλά απότομα ξεπέζεψαν».

Με σκληρές επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του ΚΚΕ ζητά να μην χαθεί ούτε μία ψήφος, εξαπολύοντας επιθέσεις στην Πλεύση Ελευθερίας και τη «Νίκη», τα δύο κόμματα που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις «βάζουν» στη Βουλή, κάτι που σημαίνει μικρότερα ποσοστά για τους «μεγάλους», αλλά και τους… «μικρομεσαίους».

Μητσοτάκης: Αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και ντεμέκ πατριώτες

Με το βλέμμα στους πολιτικούς σχηματισμούς στα δεξιά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να πείσει το συντηρητικό και θρησκευόμενο ακροατήριο της παράταξης πως οι «ψευτοπατριώτες και οι ηγετίσκοι» εμπορεύονται την πίστη και την πατρίδα με λόγια του αέρα και όχι με πράξεις όπως η ΝΔ.

Με την ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, όπου η Νέα Δημοκρατία, ναι μεν βγήκε πρώτη, αλλά κατέγραψε «χαμηλές πτήσεις», θέλησε να κερδίσει εντυπώσεις και περισσότερες ψήφους, απευθυνόμενος στο εθνικό αίσθημα των Βορειοελλαδιτών, ξεκινώντας από τον Μεγάλο Αλέξανδρο και φθάνοντας μέχρι και το… Βυζάντιο.

Για τις «μεγάλες αλλαγές» που επιδιώκει να κάνει στη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός, κάλεσε τους πολίτες να μην αντιμετωπίσουν τις κάλπες της Κυριακής χαλαρά ή με την σιγουριά της εντυπωσιακής νίκης που πέτυχε η ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου.

«Οι κάλπες είναι άδειες», τόνισε ξανά ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας σταθερής διακυβέρνησης, τόσο για οικονομικούς όσο και για εθνικούς λόγους, με αναφορές στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε εκ νέου ότι διασύρει τη χώρα διεθνώς, με αφορμή το ναυάγιο στην Πύλο.

«Έστρεψε τα πυρά του στο Λιμενικό, δίνοντας επιχειρήματα στην Τουρκία», είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος, με αφορμή τη μεινότητα στη Θράκη, λέει αντιστοίχως πως η στάση Μητσοτάκη «κάνει τον Ερντογάν να τρίβει τα χέρια του» – για να σημειώσει χαρακτηριστικά: «Και μετά απορούν γιατί τους αποκαλούμε ‘εθνική εξαίρεση’».

Ανακηρύσσοντας την Θεσσαλονίκη «προπύργιο της εθνικής παράδοσης και παράλληλα φάρο διαρκούς εξέλιξης», ζήτησε από τους πολίτες να μην παρασύρονται από ακραίες φωνές και να κάνουν την πόλη «το απόρθητο κάστρο της αυτοδύναμης και παντοδύναμης Ελλάδος».

«Η αριθμητική της κάλπης είναι αμείλικτη, πολλές ακραίες φωνές στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη πολυφωνία, αλλά ίσως το αντίθετο, να οδηγηθούμε σε μία δημοκρατική κακοφωνία, ένα φρένο στο αποτέλεσμα και στη δημιουργία και έναν κίνδυνο ακυβερνησίας», προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού συνήθως τα «πατριωτικά» και θρησκευόμενα κόμματα είναι πιο δημοφιλή στη Βόρεια Ελλάδα.

Γι’ αυτό, άλλωστε, αναφέρθηκε σε «νεόκοπους ηγέτες και προσωποπαγή σχήματα που διαψεύδουν τελικά τις ιδέες που επικαλούνται», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες. Οι πρώτοι φτάνουν να εμπορεύονται μέχρι τη θρησκεία εδώ μέσα, στην πόλη καμάρι του Βυζαντίου! Ενώ άλλοι τολμούν να μονοπωλούν την εθνική συνείδηση».

Τσίπρας: Μην βιάζεστε να προεξοφλήσετε το εκλογικό αποτέλεσμα

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας, πρωτίστως για τον ΣΥΡΙΖΑ και, δευτερευόντως, για τον εαυτό του.

Μιλώντας στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, πάλαι ποτέ κάστρο του ΠΑΣΟΚ και των Παπανδρέου, που πέρασε στα «χέρια» του ΣΥΡΙΖΑ και παρέμεινε εκεί και το 2019 παρά τη νίκη της ΝΔ, για να καταλήξει «μπλε» το Μάιο του 2023, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «όσοι προεξοφλούν το αποτέλεσμα, καλά θα κάνουν να μη βιάζονται», σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν με βάση ορισμένα «νέα δεδομένα».

Στην κρίση του λαού, ανέφερε, θα είναι μόνο δύο εναλλακτικές στρατηγικές και μόνο δύο προγράμματα διακυβέρνησης: «Η στρατηγική και το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η στρατηγική και το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Με επιθέσεις στη ΝΔ και κάνοντας λόγο για «κρυφό πρόγραμμα», με αφορμή τις δηλώσεις Σκυλακάκη για τις προεκλογικές εξαγγελίες και την κοστολόγησή τους, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει στους πολίτες «συγγνώμη, σας εξαπάτησα».

Αντιπαραβάλλοντας τον ανθρωπισμό απέναντι στη βαρβαρότητα, όπως είπε, μίλησε για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, αναφέροντας πως «εμείς δεν δειλιάσαμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, γιατί δεν μπορούμε να ανεχθούμε η χώρα μας που, επί των ημερών μας έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς, τώρα να γίνεται συνώνυμο της βαρβαρότητας».

Παράλληλα, εντείνει τον «πόλεμο» εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, αποκαλώντας τον «συνήγορο» του Μητσοτάκη και μη παραλείποντας να χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ «συμπλήρωμα» της Δεξιάς από το 2012.

Για να επαναλάβει ότι αντίθετα στις προσδοκίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «κόμμα – φωτοβολίδα», αλλά κόμμα εξουσίας, την οποία και θα συνεχίσει να διεκδικεί με αξιώσεις, για να φέρει ξανά στον τόπο την προοδευτική και δίκαιη διακυβέρνηση.

Πηγή: in.gr







Πρόσφατα Άρθρα


Larissa News - Τελευταίες Ειδήσεις

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...