Skip to main content
Φορολογικές δηλώσεις παράταση

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου, καθώς σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο δεν θα δοθεί νέα παράταση, ενώ από αυτές θα κριθεί και το αν ο φορολογούμενος δικαιούται να λάβει το νέο Market Pass. 

Ωστόσο, σημειώνεται πως παράταση των προθεσμιών των φορολογικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από πυρκαγιές αποφάσισαν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων με κύρια κατοικία ή έδρα ή επαγγελματική εγκατάσταση στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Μηδενικό εκκαθαριστικό για έναν στους δύο

‘Oπως προκύπτει από τα στοιχεία των δηλώσεων ένας στους δύο φορολογούμενους έχει μηδενικό εκκαθαριστικό. Επίσης οι επτά στους δέκα δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο, κάτι που σημαίνει ότι το χέρι στην τσέπη θα βάλει ένας στους τρεις.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες απο 5.945.364 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 δηλώσεων.

Το 48,16% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 5.942.844 δηλώσεων οι 2.862.072 είναι μηδενικές.

Για το 16,27% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 353 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.085.757 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 674.360 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 161 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Το 35,57% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.101.984 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,05 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.453 ευρώ.

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση.

Ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση” δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.







Πρόσφατα Άρθρα


Larissa News - Τελευταίες Ειδήσεις

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...